JUSS OG SAMFUNN

Tyskland etterforsker USAs avlytting av Merkel

– Å spionere på venner, det gjør man bare ikke.

OPPRØRT: Edward Snowdens lekkasje av topphemmelige NSA-dokumenter viste at USAs etterretning overvåket den tyske forbundskansleren Ankela Merkels personlige mobiltelefon i en årrekke. Merkel reagerer kraftig.
OPPRØRT: Edward Snowdens lekkasje av topphemmelige NSA-dokumenter viste at USAs etterretning overvåket den tyske forbundskansleren Ankela Merkels personlige mobiltelefon i en årrekke. Merkel reagerer kraftig. Bilde: Reynaldo Paganelli/Rex/All Over Press
4. juni 2014 - 13:34

Berlin (NTB-AFP-DPA): Tysk påtalemyndighet har innledet etterforskning av USAs avlytting av mobiltelefonen til statsminister Angela Merkel.

Det opplyser den tyske riksadvokaten Harald Range onsdag.

– Jeg har informert justiskomiteen i Forbundsdagen om at jeg har iverksatt innledende etterforskning av avlyttingen av statsministerens mobiltelefon, kunngjorde Range.

Nyheten kom kun få timer før Merkel og USAs president Barack Obama skulle møte hverandre i forbindelse med G7-toppmøtet i Brussel.

Etterforskningen innledes på bakgrunn av mistanke om spionasje, og den tyske riksadvokaten skal blant annet avhøre flere vitner.

Irritert Merkel

Tyske medier avslørte i oktober i fjor at den amerikanske etterretningstjenesten NSA hadde avlyttet Merkels mobiltelefon i flere år. Også flere andre internasjonale toppledere hadde i en årrekke blitt overvåket av NSA.

Merkel selv var tydelig opprørt over avsløringene.

– Å spionere på venner, det gjør man bare ikke, sa hun dagen etter at avlyttingen ble kjent. Hun ringte deretter sporenstreks til Obama for å få en forklaring.

Obama på sin side forsikret via en talsmann at «USA ikke overvåker Merkel og vil heller ikke gjøre det». Talsmannen unnlot imidlertid å si om USA hadde avlyttet Merkel tidligere, noe som ikke gikk ubemerket hen.

Tysk etterretning

Avlyttingsskandalen ble avslørt som følge av lekkasjer fra den tidligere NSA-medarbeideren Edward Snowden, der det også ble kjent at NSA har overvåket datatrafikk og flere hundre millioner telefonsamtaler over hele verden.

Den tyske Forbundsdagen har allerede nedsatt et utvalg som skal granske omfanget av NSAs spionasje mot tyske politikere og andre statsborgere. Utvalget forsøker også å finne ut om tysk etterretning på noen måte bisto NSA. (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.