Den ordinære utgaven av Linux-distribusjonen Ubuntu er basert på skrivebordsmiljøet GNOME. Dette har bidratt til at store deler av de utvalgte applikasjonene som distribueres sammen med Ubuntu, er basert på GTK+, et sett med widgetverktøy for å lage brukergrensesnitt til applikasjoner. Også GNOME er basert på GTK+.
Ikke all programvare som følger Ubuntu er basert på GTK+, men applikasjoner som er GTK+-basert er i utgangspunktet bedre integrert med skrivebordsmiljøet enn andre applikasjoner.
I går kunngjorde Mark Shuttleworth, grunnleggeren av Ubuntu, at prosjektet i framtiden også vil applikasjoner basert på det norskutviklede Qt-rammeverket, som nå eies av Nokia. Også Qt-bibliotekene vil følge med.
KDE, som er det andre store skrivebordsmiljøet for Linux, er basert på Qt. Dette gjør at Shuttleworths kunngjøring blir ansett for å være en smule kontroversiell av enkelte.
Årsaken til at dette skjer nå, er at Ubuntu-sponsoren Canonical, som Shuttleworth leder, er i ferd med å utvikle bindinger mellom Qt og dconf, det sentrale konfigurasjonssystemet i GNOME, slik at det blir mulig å skrive Qt-baserte applikasjoner som bruker det samme rammeverket for innstillinger som alt annet i Ubuntu. Dette betyr at også KDE-applikasjoner på sikt kan bli en del av Ubuntu, dersom de har fått dconf-støtte.
I et blogginnlegg skriver Shuttleworth at avgjørelsen om å åpne opp for Qt på ingen måte er kritikk av GNOME, men i stedet en hyllest til fri programvares mangfoldighet og kompleksitet.
Planen er at Qt-støtte vil bli standard i Ubuntu fra og med versjon 11.10, som kommer i oktober i år.