BEDRIFTSTEKNOLOGI

Ubuntu erstatter menyene med søk

Vil forlate mer enn 30 år gammel tradisjon.

HUD-grensesnittet kan gi raskere tilgang til kjente kommandoer og menyvalg i kommende Ubuntu-versjoner.
HUD-grensesnittet kan gi raskere tilgang til kjente kommandoer og menyvalg i kommende Ubuntu-versjoner. Bilde: Mark Shuttleworth
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
26. jan. 2012 - 10:58

Det grafiske brukergrensesnittet som de fleste datamaskiner leveres med i dag, anses å være inspirert av en oppfinnelse utviklet av Xerox PARC tidlig på 1970-tallet og presentert i 1975. Det var et grafisk brukergrensesnitt med elementer som overlappende vinduer, pop-up-menyer, ikoner, valgknapper og avmerkingsbokser. Et felles navn for denne typen grafiske brukergrensesnitt har senere blitt WIMP, som står får «windows, icons, menus, pointer».

Det er både fordeler og ulemper med de klassiske menyene. De tar gjerne lite plass, gir en brukbar oversikt over mulighetene som programvaren gjør, men blir lett uoversiktlige når de blir omfattende og får flere nivåer med undermenyer.

Ribbon-grensesnittet til Microsoft, som først ble introdusert i Office 2007, erstattet i stor grad de klassiske menyene i programvaren som leveres med dette. I stedet for menyer vises til dels omfattende verktøylinjer som brukeren velger fra en toppmeny. Den største ulempen med dette brukergrensesnittet er at det tar mye plass på skjermen, men det er mulig å minimere det.

Denne uken presenterte Mark Shuttleworth – grunnleggeren av Canonical, selskapet som står bak Linux-distribusjonen Ubuntu – et nytt, grafisk brukergrensesnitt som i stor grad fjerner M-en fra WIMP.

HUD

I stedet for de klassiske menyene, innføres et grensesnitt som kalles for HUD (Head-Up Display). Dette er ikke helt det samme som HUD-er i jagerfly og biler, men et grensesnitt basert på tastaturbruk og søk.

I stedet for å bruke musen, åpner brukeren HUD-søkefeltet og begynner å skrive navnet på kommandoen eller oppgaven han eller hun ønsker å utføre. Så fort man begynner å skrive, begynner HUD-en å foreslå passende valg som finnes i menyen til applikasjonen som er i fokus, eller i systemmenyen. Den sistnevnte kan også inneholde for eksempel menyvalg knyttet til brukerens status i Skype og lynmeldingsprogrammer.

Søkefunksjonen skal kunne registrere hvilke funksjoner som oftest benyttes av brukeren og foreslå disse først.

Veien mot HUD, via brukergrensesnittet Unity, har ikke vært helt smertefri.

– I de siste utgivelsene av Ubuntu har vi aktivt redusert den visuelle tilstedeværelsen til menyer i påvente av dette (HUD, red. anm) skulle bli klart. Dette har ført til kontroverser. Til vårt forsvar har brukertester vist at alle brukerne alltid finner menyen i panelet, og det er åpenbart en renere presentasjon av grensesnittet. Men å skjule menyen før vi hadde erstatningen klar, var for aggressiv. Dersom HUD-en blir i versjon 12.04 LTS, håper vi at du vil oppdage av du bruker menyene mindre og mindre og vil være glad for at de er skjult når du ikke bruker dem, skriver Shuttleworth.

Planen er altså at HUD-grensesnittet til skal innføres i neste utgave av Ubuntu, som kommer i april. Ifølge Shuttleworth vil det ikke være nødvendig å gjøre noen endringer i applikasjonene for at de skal fungere sammen med HUD. I første omgang vil menyene fortsatt være tilgjengelige, med HUD som et supplement.

Shuttleworth ser for seg at HUD etter hvert vil kunne utvides med støtte for talegjenkjennelse.

Svakheten med HUD-grensesnittet er at det i liten grad gir brukeren mulighet til å utforske og oppdage hvilken funksjonalitet som tilbys. Løsningen viser bare forslag som til en viss grad er stavet tilsvarende det brukeren skriver, men gir ingen oversikt over alle kommandoer. Inntil dette er løst, vil brukeren fortsatt måtte bruke menyene for å gjøre seg kjent med mulighetene programvaren gir. Men så snart brukeren har blitt litt erfaren, vil søket i HUD trolig gå raskere enn oppslag og valg med musen i menyene.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra