Årets andre versjon av Linux-distribusjonen Ubuntu, 15.10 med tilnavnet Wily Werewolf, ble gjort tilgjengelig for nedlasting i går.
OpenStack
De viktigste nyhetene dreier seg primært om nettsky- og konteiner-funksjonalitet. Blant nyhetene er verktøyet OpenStack AutoPilot fra Canonical, som selskapet hevder tilbyr det kraftigste og enkleste måten å rulle ut, utvide og administrere Ubuntu OpenStack-nettskyer på.
Verktøyet skal gjøre det mulig for vanlige bedrifter å bygge og bruke slike nettskyer uten å måtte leie inn nettskyarkitekter med OpenStack-kompetanse.
Inkludert er også den nyeste utgaven av nettskyplattformen, OpenStack Liberty, som blant annet skal tilby bedre administrasjonsmuligheter enn tidligere, enklere skalerbarhet, samt utvidelsesmuligheter for å kunne støtte nye teknologier.
Leste du denne? Microsoft med Linux-basert operativsystem
Hypervisor
Ubuntu-utgaven av OpenStack Liberty bruker hypervisoren LXD, som nå er forhåndsinstallert i alle serverutgavene av Linux. LXD skal gjøre det mulig for en Ubuntu-server å være vert for flere hundre Linux-baserte gjestekonteinere.
I tillegg til vanlig hypervisor-funksjonalitet, leveres LXD med støtte for RESTful API-er for blant annet å starte, stoppe, klone og migrere konteinerne.
Ubuntu 15.10 er basert på versjon 4.2 av Linux-kjernen og leveres med støtte for ny maskinvare fra blant annet IBM, HP, Dell og Intel.
Les gjerne også:
Lite klientnytt
På desktop-siden har det ikke skjedd all verdens siden forrige versjon, som kom i april, bortsett fra at en rekke programvarepakker har blitt oppdatert.
En nyheter er det likevel at brukerne nå kan teste nyhetene desktopmiljøet Unity8, som ikke er helt ferdig ennå. Det skal være enkelt å gå tilbake til Unity7 etter testingen.
Unity8 inkluderer nå en vindusmodus slik at brukerne enklere kan veksle mellom ulike apper. Flere apper skal være tilpasset både små og store skjermer, og med Ubuntu 15.10 skal det tilbys bedre støtte til utviklere som vil bringe tradisjonelle apper over til Unity8.
Det loves også utvidet plattformstøtte for kompaktutgaven Ubuntu Core og støtte for automatisk OTA-oppdatering (Over-The-AIR) til Ubuntu Phone.
Klar for fem nye år: Tradisjonsrike Debian i ny versjon