Mange har kjempet om Prosjektet K501 Nettverksutstyr/data som går ut på å bygge datanettverket i det nye Rikshospitalet. Det er en kontrakt av vesentlig størrelse, av mange betegnet som "årets nettverkskontrakt".
- Kontrakten beløper seg til flere titalls millioner kroner, uten at jeg kan gå i detaljer forteller en stolt markedssjef i UMI Dag Schøning-Olsen til digi.no.
Ifølge Scøning-Olsen fikk UMI kontrakten til tross for at selskapet ikke var billigst.
- Dette viser at pris ikke alltid er det viktigste. Vi har en dyrere, men mer hensiktsmessig løsning, fastslår Scøning-Olsen.
Nettverket skal betjene sykehusets over 4.000 PC-er, skrivere, og periferienheter, og det består av 4.000 porter. Det er lagt vekt på å kunne takle fremtidig vekst i antall brukere og ikke minst i båndbredde.
- Stikkord er båndbredde. Vi har tatt høyde for en fremtid der flere leger både internt og eksternt vil ta nettverket i bruk, forklarer Schøning-Olsen.
UMI har også lagt stor vekt på datasikkerhet for å legge ting til rette for fremtidig oppkobling til Internett. Sykehustilkobling til Internett er som kjent et kontroversielt tema, og Datatilsynet har vært svært restriktive i sin holdning til dette.
- Når nettet er oppe og går, tror jeg det bare er et tidsspørsmål før Datatilsynet vil godkjenne oppkopling mot nettet, forteller Schøning-Olsen.
- Sikkerhet er en av grunnene til at vi fikk kontrakten.
Umi, et 24 mann stort datakomselskap i Tønsberg, stakk av med kontrakten foran tunge aktører som Skrivervik Data, Merkantildata, ABB og Siemens-Nixdorf. Selskapet er del av Olsy-konsernet (tidligere Olivetti Systems) etter at det ble kjøpt opp i 1995. Olsy Norge AS har over 120 ansatte.
Nettverket skal være i prøvedrift innen 1.7.1998, mens endelig overtakelse er 31.12.98.