Filmbransjen forsøker stadig nye metoder for komme den ulovlige fildelingen til livs. I flere år har bransjen stort sett brukt pisk i stedet for gulrot, noe som tilsynelatende bare har gitt begrensede resultater.
Nå er det blitt kjent at Universal Pictures i Storbritannia i samarbeid med filmutleieselskapet Lovefilm og den britiske delen av AOL skal tilby nedlastbar film mot betaling. I motsetning til eksisterende tjenester, skal kundene få beholde de nedlastede filmene i all evighet og kunne spille dem av når de måtte ønske. Kundene vil motta filmene i to formater, tilpasset visning på henholdsvis PC og en mobil enhet. Dessuten vil de i tillegg få tilsendt filmen på DVD. De nedlastbare filmene skal gjøres tilgjengelig samtidig som DVD-en kommer på markedet.
Det er ventet at hele katalogen til Universal - 6500 filmer, vil gjøres tilgjengelige på denne måten. Prisen vil bli 20 pund (230 kroner) for helt nye utgivelser og 10 pund (115 kroner) for eldre utgivelser.
I første omgang vil 35 filmer gjøres tilgjengelig på denne måten, inkludert "King Kong", "Pride and Prejudice" og "Serenity".
Visse ulemper er det likevel. Kundene skal ikke kunne brenne de nedlastede filmene til DVD på egenhånd, og filene vil bare kunne spilles av på maskiner med Windows og Windows Media Player 10. Dette utelukker blant annet brukere av Mac eller Linux, men også enheter som PSP og iPod med videostøtte.
- Jeg tror at det du ser her er begynnelsen på en revolusjon når det gjelder måten vi kan distribuere digitalt, og jeg forventer at vi vil se en mengde nyheter av denne typen de neste månedene, sier Eddie Cunningham, formann i Universal Pictures UK, til BBC News.
- Statistikken fortalte at det er tre ganger så sannsynlig at folk vil ta i bruk denne tjenesten hvis en fysisk kopi er inkludert som en del av pakken, og det overrasket oss, sier han.
Les også:
- [14.03.2006] Amazon vil selge spillefilm på nett
- [10.01.2006] Tilbyr gratis video mot reklame
Analytikeren Arash Amel i Screen Digest sier til BBC News at dette er et stort skritt framover, men mener at filmstudioene må gjøre det mer fleksibelt ved å tillate kundene å brenne filmene til DVD på egenhånd. Dessuten er han kritisk til prisene, som han mener er for høye.
- Jeg tror virkelig ikke at markedet vil ta av hvis de ikke gjør noe med dette, sier han.
Ian Fogg, bredbåndsanalytiker ved Jupiter Research, sier til BBC News at tjenesten bare vil lykkes hvis prisen, utgivelsesdatoene og seeropplevelsen kan konkurrere med andre måter å se de samme filmene på.
I forhold til DVD alene kan prisene som er blitt oppgitt virke høye, i hvert fall i forhold til norske forhold, men muligheten for å laste ned filmene i formater tilpasset andre enheter enn tv-skjermen, gir en viss merverdi, siden brukerne slipper å måtte kode om filmene til et mer egnet format.