Det amerikanske justisdepartementet har tatt ut stevning mot meldingsappen Signal med krav om utlevering av innhold og persondata for et knippe av brukernes deres.
Stevningen ved en domstol i California er knyttet til en kriminalsak under etterforskning av departementet for innenriks sikkerhet, Homeland Security, men det er heller tvilsomt om stevningen vil medføre noe gjennombrudd.
Kan ikke utlevere noe de ikke har
Det er nemlig bedt om dokumenter og korrespondanse, som rett og slett ikke eksisterer på leverandørens servere. Kravene er umulige å oppfylle, fordi all kommunikasjon er beskyttet med ende-til-ende-kryptering, ifølge leverandøren.
– Signal har ikke adgang til dine meldinger, samtalelister, grupper, kontakter, emblemer, profilnavn eller avatarer. Selv ikke GIF-ene du søker etter er noe vi har adgang til, opplyser Signal i en kunngjøring.
Uttalelsen er publisert på «big brother»-bloggen deres, som det andre innlegget siden 2016, da de avfeide en lignende utleveringsbegjæring.
Det eneste tilbyr myndighetene er, som for fem år siden, en Unix-basert timestamp, det vil si en tidsanvisning for når de aktuelle kontoene ble opprettet, samt tidspunktet når de sist var koblet opp mot Signals servere.
Både stevningen og svaret, som er ført i pennen med juridisk bistand fra borgerrettsorganisasjonen American Civil Liberties Union (ACLU) er begge publisert som en del av innlegget.
Signal er for tiden aktuelle i nyhetsbildet også med en helt annen sak, som er knyttet til at Signal-gründeren har funnet en sårbarhet i Cellebrite-enhetene, som politiet bruker til å hacke seg inn på beslaglagte mobiltelefoner.
Også i 2016 ville amerikanske myndigheter ha tilgang til data fra, men det er noe nytt i årets stevningsdokumenter, påpeker Signal: Denne gangen vil myndighetene ha informasjon som viser interstatlige forbindelser, fordi man tenker at Signals beskjeder krysser statsgrenser - selv når folk skriver til hverandre i samme stat.
«Disse spørsmålene fantes ikke i stevningen fra 2016, og de føles som noe fra en "Law and Order"-episode på midten av 90-tallet, da internett ennå var nytt og folk ikke helt forstod hvordan det virket», skriver Signal i bloggposten.