Washington (NTB-Reuters): Amerikanske etterretningsbyråer planlegger å offentliggjøre nylig nedgraderte dokumenter om overvåkingsprogrammene Edward Snowden avslørte.
Offentliggjøringen kan komme allerede denne uka, opplyser en etterretningskilde til nyhetsbyrået Reuters.
De nedgraderte dokumentene skal gi offentligheten mer informasjon om spionprogrammene. Offentliggjøringen kommer etter løfter fra direktøren for nasjonal etterretning, James Clapper, om mer åpenhet.
Dokumentene skal også inneholde informasjon om domstolen Foreign Intelligence Surveillance Court, som har gitt grønt lys til overvåkingsprogrammet.
Domstolen opererer i hemmelighet og avgjør myndighetenes forespørsler om overvåking.
NSA-sjef fornøyd
Sjef for etterretningsorganisasjonen NSA, general Keith Alexander, sier han er glad for at mer opplysninger blir nedgradert og offentliggjort.
– Jeg mener dette er riktig. Det hjelper oss med å forklare hva vi forsøker å gjøre og hvorfor vi gjør det, sier Alexander.
– Jeg mener jo mer vi kan fortelle det amerikanske folk, jo bedre. Vi må alltid veie hensynet til nasjonal sikkerhet opp mot mer åpenhet. Men i dette tilfellet så er det det riktige å gjøre, sier NSA-sjefen videre.
Varsleren Edward Snowdens avsløringer om de amerikanske spionprogrammene skapte kraftige reaksjoner. NSA samlet i mange år inn massive mengder rådata også om amerikanske borgeres epost- og internettrafikk.
Avverget
Ifølge rapporten, som er laget av NSAs generalinspektør i 2009, startet innsamlingen av rådata kort etter terrorangrepet 11. september 2001. Først ble det bare samlet inn opplysninger der en part befant seg utenfor USA, eller der kommunikasjonen var mellom to utlendinger som var kjent, men det ble utvidet i 2007.
Ifølge general Alexander har overvåkingen bidratt til å avverge 54 forsøk på terroraksjoner.
Edward Snowden sitter fortsatt i transittområdet på en flyplass utenfor Moskva. Den spionsiktede amerikaneren har søkt om asyl i en rekke land, deriblant Russland, og ifølge hans advokat Anatolij Kutsjerena planlegger han å bli i landet. (©NTB)