Amerikanske myndigheter vurderer nå å ta i bruk norske løsninger for å øke beredskapen mot terroranslag og katastrofer.
Norge besitter avansert teknologi og noen av verdens skarpeste hjerner, sier Brian Kelley, som er rådgiver for den amerikanske presidenten i teknologispørsmål.
Onsdag arrangerer Norges Eksportråd en amerikansk-norsk sikkerhetskonferanse i forbindelse med Eksportdagene. Det er første gang amerikanerne gjennomfører en slik konferanse med en av sine allierte, noe som har fått rådet til å gå ut med en pressemelding via det betalte nyhetsbyrået Newswire.
Norske bedrifter har et stort potensial for å få amerikanske kontrakter, også med myndighetene, sier Kelley. Han mener Norges manglende EU-medlemskap er et stort konkurransefortrinn når det gjelder handel med USA.
Terroristanslaget mot USA 11. september i fjor førte blant annet til at amerikanske myndigheter opprettet et eget kontor for innenrikssikkerhet, Office for Homeland Security. For noen dager siden ble det også kjent at Bush-administrasjonen foreslår å øke budsjettet for sikkerheten innenlands fra 19,5 milliarder til 37,7 milliarder dollar årlig.
Energiforsyning, nettverkssikkerhet, bombesøk og avansert medisinsk teknologi er bare noen av områdene hvor norske bedrifter kan ha mye å bidra med, sier Kelley. Andre satsingsområder er etterretningssystemer, mottiltak mot biologiske og kjemiske våpen og sikring av flyplasser.
Til sikkerhetskonferansen torsdag kommer blant andre amerikaneren Van Hipp. Han er sjef for American Defence International Inc., et konsulent- og lobbyfirma som spesialiserer seg på å "olje"-kontrakter og avtaler nasjonal sikkerhet, offentlige anskaffelser og militærspørsmål.
Vi er svært fornøyd med å få Van Hipp til å delta på Eksportdagene, sier eksportutsending Helge Kittelsen ved Norges Eksportråds New York-kontor.
Hipp er en sentral person med førstehåndskunnskap om utfordringene slik amerikanske myndigheter ser det. Han kan gi verdifull informasjon om mulighetene for norsk næringsliv, sier Kittelsen. Han opplyser at konferansen blant annet vil belyse hvilke nye sikkerhets- og beredskapsutfordringer man står overfor i kjølvannet av de tragiske hendelsene 11. september.
Terroranslaget fungerte som en vekker. Det har ført til at amerikanerne nå har en full gjennomgang av alle sider ved samfunnet for å se hvor de er sårbare. Det gjelder ikke bare å hindre nye terroristangrep, men også å sikre liv, helse og viktig infrastruktur ved store ulykker eller nasjonale katastrofer, sier Kittelsen. Han mener Norge kan ha mye å bidra med i en slik prosess.
I Norge har vi nylig hatt en gjennomgang av våre rednings- og beredskapsressurser gjennom Sårbarhetsutvalget, som avsluttet sitt arbeid i 2000. I tillegg besitter vi unik teknologi, for eksempel innenfor energiforsyning, sier Kittelsen. Han understreker at det kan være en lang vei å gå for bedrifter som vil inn på det amerikanske sikkerhetsmarkedet.
Kontraktene ligger ikke bare og venter. Men Eksportrådet har et omfattende apparat og lang erfaring i å bistå norske selskaper som ønsker seg inn på det amerikanske markedet, sier Kittelsen.