Med 89 mot 9 stemmer vedtok det amerikanske senatet i forrige uke det som skal være den første store endringen i det amerikanske patentsystemet siden 1952. Noe av hensikten med reformen er å redusere mengden av patentsaker som havner i rettssystemet. Det er ventet at president Barrack Obama vil undertegne lovforslaget, som kalles for America Invents Act, denne uken. Representantenes hus stemte for lovforslaget allerede i juni i år.
Den kanskje viktigste endringen som nå innføres, er at man går vekk fra prinsippet «først til å finne opp». Slik det har vært til nå, kan patenter avvises dersom oppfinnelsen som forsøkes patentert, allerede har blitt funnet opp av noen andre.
I framtiden vil en oppfinnelse kunne patenteres så lenge ingen andre har søkt om patent for den, altså et «først til å søke»-prinsipp. Ifølge CNN Money er det dette prinsippet som brukes av de fleste patentkontorene i verden.
Den nye ordningen skal gjøre behandlingen av patenter enklere. Men kritikere mener at den nye ordningen favoriserer store selskaper framfor små oppstartsselskaper, som kanskje ikke har ressurser nok til raskt å søke om patenter for sine oppfinnelser.
Bruken av rettssystem skal også reduseres ved hjelp av en ny prosess, som gjør det mulig å utfordre et patent innen ni måneder ved å presentere bevis direkte til USAs patentkontor. Kontoret vil da vurdere om bevisene holder mål.
Det amerikanske patentkontoret har lenge vært preget av at det er underbemannet. Hvert år gransker det omtrent en halv million søknader, men på grunn av et etterslep på 700 000 patenter går det i gjennomsnitt tre år fra en søknad leveres inn til et patent eventuelt godkjennes.
Slik det fungerer i dag, sendes alt det patentkontoret krever inn av gebyrer til den amerikanske kongressen. Driften av patentkontoret finansieres av bevilgninger som fra kongressen, uavhengig av hvor mange patenter som granskes.
Reformen innebærer at patentkontoret i framtiden vil kunne bestemme gebyrene selv. Gebyrene vil settes inn på et fond som kontoret vil kunne søke kongressen om å få midler fra, i tillegg vil de faste bevilgningene fra kongressen. Dette skal kunne bidra til å øke behandlingskapasiteten til patentkontoret.
Ifølge InformationWeek vil gebyrene gå opp for noen søkere, men vil sannsynligvis bli lavere for små selskaper.
– Dagens vedtak markerer slutten av mer enn seks års debatt, og representerer en overensstemmelse blant mange kritiske interessenter. Lovforslaget inneholder kritiske bestemmelser som vil fremme og harmonisere patentsystemet vårt, mens det gjør USA mer konkurransedyktig i den internasjonale markedsplassen. Vi applauderer representantenes hus og senatet for å vedta et lovforslag som store skritt i retning av å styrke USAs patentsystem og å fremme innovasjon, skriver Coalition for Patent Fairness i en pressemelding. Koalisjonen har medlemmer som Adobe, Apple, Cisco, Dell, Google, Intel, Intuit, Micron, Oracle, RIM, SAP og Symantec.
Andre er langt fra like positive.
– Mitt inntrykk er at dette ikke i noen særlig grad vil endre dynamikken i de vedvarende patentkrigene, sier Roger Kay i Endpoint Technologies Associates til AFP.
– Problemet handler om patenter generelt, ved at det foregår altfor mye patentering, og at folk patenterer alle gamle ting, inkludert hvordan man rister brød, sier Kay.
– Lovendringen møter ikke de alvorlige problemene i patentsystemet vårt på noen effektiv måte, sier Ed Black, som er sjef for Computer & Communications Industry Association, til AFP.
Han mener at det både er gode og dårlige sider ved lovforslaget som nå er vedtatt av kongressen, men at det ikke endrer spillereglene. Han er enig med Kay at hovedproblemet er at det godkjennes for mange patenter som er av for dårlig kvalitet.
Flere detaljer om America Invents Act finnes her.