Hvorfor finne opp hjulet på nytt? Gjenbruk vil både spare skattebetalernes penger, unngå unødvendige dobbeltinnkjøp og resultere i mer innovasjon og samarbeid i offentlige sektor.
Det er essensen i utkastet til nye regler for amerikanske myndigheters innkjøp av programvare, som Obama-administrasjonen la frem før påske.
Så langt det er mulig skal all skreddersøm og programvare utviklet på oppdrag av offentlige etater gjøres tilgjengelig for gjenbruk. Enten som offentlig eiendom (public domain) eller underlagt en fri lisens, ifølge forslaget (pdf) som er ute på offentlig høring fram til neste uke.
Dette er ikke til hinder for innkjøp av proprietær hyllevare, men dersom føderale myndigheter gjør innkjøp av skreddersøm eller anskaffelser av egen programvare (f.eks en utvidelse, et påbygg eller en ny løsning) skal de kreve tilgang til kildekoden, dokumentasjon og rettighetene, slik at dette kan tilbys videre som friprog.
Virksomhetene blir også pålagt å vurdere om eksisterende, allerede innkjøpte programvareløsninger kan dekke behovet, før de eventuelt går til nye anskaffelser.
Ved innføring er det lagt opp til et midlertidig pilotprogram, der etatene i første omgang må utgi minst 20 prosent av nyutviklet skreddersøm kjøpt fra tredjepart som fri programvare. Senere kan dette kravet bli utvidet etter evaluering.
Motvirke innlåsing
Ikke alle løsninger er egnet for modellen. Det gis blant annet unntak for den såkalte «reusable and open source software»-politikken for systemer knyttet til nasjonal sikkerhet.
Det er etablert et eget nettsted for initiativet. Prosjektet har også eget område på Github.
– Økt gjenbruk av skreddersøm eller egenutviklet programvare på tvers av føderale myndigheter kan ha betydelige fordeler for amerikanske skattebetalere, det kan motvirke «vendor lock-in» (produktinnlåsing), det kan unngå kostnader ved å kjøpe den samme koden flere ganger og det kan medføre mer åpenhet, heter det i forslaget.
– Europa bør gjøre det samme
Dette er som musikk i ørene til Free Software Foundation (FSF), en ideell stiftelse som siden 1980-tallet har kjempet for å promotere fri programvare.
– EU og europeiske land bør innføre tilsvarende regler, skriver Matthias Kirschner, president for stiftelsens europeiske avdeling i et blogginnlegg. Han ber om innspill og tilbakemeldinger, som han varsler at FSFE vil ta videre med europeiske politikere.
USAs IT-sjef Tony Scott har også blogget om friprog-initiativet.
I Norge hadde vi en offentlig satsing med en preferansepolitikk for fri programvare under daværende fornyningsminister Heidi Grande Røys, men etter at hun ble erstattet i 2009 ble initiativet lagt dødt.