Det amerikanske publikum har anledning til å legge ut opprop og underskriftskampanjer på en offisiell side knyttet til Det hvite hus, og det har generelt vært lovet at hvis en kampanje passerer 100,000 signaturer, vil den få respons fra myndigheter.
Det er jo ikke garantert at alle stemmer vil bli hørt, og en kampanje som ble starter for over to år siden, og har i dette øyeblikk nesten 170,000 underskrifter, fikk ingen respons før nå.
Det er snakk om kampanjen for å benåde varsleren Edward Snowden, berømt for sine avsløringer av elektronisk spionasje utført av USA og deres allierte.
Snowden bor for tiden i Russland, der han fikk politisk asyl. Kort tid etter hans avsløringer ble kampanjen opprettet, og der ble det krevd at han burde bli øyeblikkelig benådet for alle eventuelle forbrytelser han kan ha utført. Snowden blir også kalt en nasjonal helt.
Les også: Snowden vil tilbake til USA
Underskriftskampanjen har stått uberørt frem til i går, da den plutselig fikk en respons fra Lisa Monaco, presidentens rådgiver for nasjonal sikkerhet og kontraterror.
Må ta konsekvenser
Monaco skriver at presidenten Barack Obama har jobbet for å balansere borgernes rettigheter og behovene til sikkerhetsorganer for å sikre informasjon som trengs for å beskytte disse borgerne.
Videre skriver rådgiveren at Snowden kunne påpekt disse utfordringene på en konstruktiv måte, snakket ut og protestert mer effektivt, slik det forventes fra borgere som ikke er enige i hva regjeringen gjør. I stedet tok varsleren den farlige avgjørelsen om å stjele og avsløre hemmelig informasjon, noe som har hatt betydelige konsekvenser for landets sikkerhet.
Konsekvenser er noe Snowden selv burde ha tatt, skriver Monaco, og Snowden bør nå komme hjem til USA for å stå for retten, ikke gjemme seg hos en autoritær regime. Akkurat nå rømmer Snowden fra konsekvensene av sine gjerninger, påpeker Monaco.
Les også: Støre vil ikke hjelpe Snowden til Norge
Balansen mellom sikkerhet og rettigheter fortjener en debatt som må tas hjemme i USA, avslutter hun.
Dermed spøker det for Snowdens muligheter til å vende tilbake til hjemlandet uten å måtte stå for retten. Han er allerede tiltalt for spionasje, og hver av de tre tiltalene har maksimumsstraff på ti år.