Kinas ledende brikkedesignselskap, det statlig eide Tsinghua Unigroup Ltd. forbereder et bud på 23 milliarder dollar (187 milliarder kroner) for Micron Technology. Det melder Wall Street Journal.
Blir oppkjøpet noe av, så er tidenes største kinesiske overtakelse av et amerikansk selskap et faktum.
Micron er verdens femte største produsent av halvledere, og utvikler blant annet DRAM, flashminne og SSD-er. Det er USAs største produsent av minnebrikker.
Fra i våres: 3D-NAND gir 3,5 terabyte i en «juicy fruit»
Intel-partner sliter
Selskapet har siden 2006 hatt et nært samarbeid med Intel; Sammen eier de IM Flash Technologies som utvikler NAND-basert flashminne.
Markedsverdien til Micron har stupt i takt med svekkelsen i pc-markedet. Aksjekursen er halvert siden nyttår.
Budet som blir nevnt på 21 dollar aksjen representerer nå en budpremie på 19,3 prosent, sammenlignet med kursen på 17,61 dollar aksjen da Nasdaq-børsen stengte mandag.
En talsmann for brikkeselskapet med hovedsete i den amerikanske delstaten Idaho sier til Wall Street Journal at de ikke har mottatt noe oppkjøpsbud, og nekter å kommentere ytterligere.
Ifølge avisen er regjeringen i Beijing opptatt av å bli mer selvforsynt av halvledere, som ikke bare er nødvendig i forbrukerutstyr som smarttelefoner, men også i militært utstyr. Kina er spesielt svake på minnebrikker, et område der de ikke har utviklet noe av nøkkelteknologien som skal til, heter det.
Les også: Intel betaler 130 milliarder for brikkeselskap
Krever godkjenning
Et bud vil trolig vekke interessen til amerikanske myndigheter. Til syvende og sist må et oppkjøp av dette kaliberet bli godkjent av Committee on Foreign Investment in the US (CFIUS).
Dette er et amerikansk regjeringsorgan med deltakere fra blant annet handel, forsvar, innenriks sikkerhet, justis og utenriks.
Spesialorganet har tidligere blokkert en rekke oppkjøpsforsøk fra Kina. Det er også samme organ som har stemplet utstyr fra de kinesiske IT-gigantene Huawei og ZTE som en trussel mot nasjonale sikkerhetsinteresser.
Micron produserer en stor porsjon av brikkene sine i amerikanske fabrikker, men de har også en større produksjon av silisiumskiver (wafere) i Asia, deriblant i Singapore og Taiwan. I Fastlands-Kina har de bare en fabrikk der produktene monteres sammen, skriver avisen.
Les også: AMD brent av svakere pc-salg