SKYTJENESTER

Utenlandsk avis: Her skal Microsoft bygge to av sine tre nye skysentre i Norden

Dermed er vi ikke nå langt unna tre nettskyregioner i de skandinaviske landene.

Systemadministrator Alexander Landmann henter en server fra en serverhall i et tysk datasenter.
Systemadministrator Alexander Landmann henter en server fra en serverhall i et tysk datasenter. Illustrasjonsfoto: DPA/NTB
9. sep. 2021 - 12:00

To av tre nye Microsofts-skysentre i Danmark skal bygges i Faxe og Slagelse. Det skriver SN.

Det var i desember 2020 at Microsoft presenterte selskapets nye planer for å bygge tre nye datasentre i Danmark. 

Hemmelighold

Siden den gang har ikke den amerikanske giganten villet avsløre hvor de tre installasjonene skal plasseres. Men anonyme kilder den danske avisen har snakket med, røper to av tre lokasjoner. 

Faxe er en østkystsby på Sjælland med rundt 4.000 innbyggere, mens Slagelse ligger på vestkysten. Sistnevnte har 32000 innbyggere, og er Sjællands åttende største by. 

Totalt vil sentrene legge beslag på 30.000 kvadratmeter med landareal. 

Sentrene er typiske hyperscale-installasjoner som trekker mer enn 75 megawatt effekt. 

Dette er altså svært store installasjoner som kommer til å driftes av Microsoft selv. Et typisk hyperscale-senter bruker 20 ganger så mye strøm som mange av dagens norske co-location-sentre.

Lokale data

Microsoft-president Brad Smith mente etableringen av datasenterregionen ville gi danske kunder mulighet til å oppbevare data lokalt, gjøre nettskyteknologien til selskapet enda mer tilgjengelig, og han betrygget danskene med at dataene deres ville oppbevares i trygge hender.

– Det er en stor dag for Microsoft i Danmark. Samtidig øker vi innsatsen for å bidra til den digitale oppkvalifisering av den danske befolkning, sa Smith og fortsatte:

–  Investeringen er uttrykk for vår store anerkjennelse av Danmarks grønne og digitale lederskap globalt, og vårt ønske om å bidra positivt til Danmarks framtid, fortsette Smith.

Det danske forsvaret var svært begeistret for etableringen. 

Brukes til AI-forskning

De mente Microsofts nye datasenterregion ville sikre dem tilgang til IT- og datakapasitet de ikke kunne bygge selv.

Blant annet mente forsvaret at de ikke kunne generere nok regnekraft til å jobbe med egne AI-prosjekter.

– Jeg ser derfor fram til samarbeidet med Microsoft om de konkrete muligheter som den nye datasenterregionen åpner for Forsvaret, sa informasjonssjef Kristian Vengsgaard i det danske Forsvaret da investeringen ble kjent. 

Selskapet har også etablert seg med to datasentre i Norge de siste årene.

Amazon Web Services har kun én nettskyregion i Norden, nær Stockholm i Sverige. Denne har tre tilgjengelighetssoner. I tillegg har det såkalte «edge locations» i både Danmark, Finland og Norge.

Disse tilbyr bare et begrenset utvalg av selskapets tjenester.

Camila Medina, nordisk strategileder i Schneider Electric, skriver at det er viktig å definere hvilken type datasentre vi skal utvikle i Norge for å ta vare på våre mest kritiske data.
Les også

Digitaliseringsstrategien 2030: Det grønne skiftet og datasentre bør være første prioritet

Norges-planer

Google har så langt ingen nettskyregioner i Skandinavia, men etablerte én i Finland for flere år siden. Selskapet åpnet et datasenter nær Fredericia i Danmark i desember i fjor, men så langt er det ikke tatt med i Googles nettverk av nettskyregioner.

Selskapet har dessuten gjort forberedelser til å etablere datasentre både i Horndal, nordvest for Stockholm i Sverige. I tillegg har de kjøpt en tomt i Skien i Norge. 

Regjeringens rapport «Datasentre i Norge: Ringvirkningsanalyse av gjennomførte og potensielle etableringer», fastslår at Google kommer til å bruke tomta til å bygge et nytt hyperscale-senter i Norge innen få år.

Den norske leverandøren Lefdal mine datasenter har merkets seg økt etterspørsel og investeringsvilje i Norge den siste tiden fra det globale markedet

– Mange internasjonale kunder ser nå mot oss. Vi forventer at Norge kommer til å bli vel så attraktivt som Sverige og Danmark. Spesielt opplever vi mye etterspørsel i Tyskland. Bærekraft er ikke lenger et buzzord, men en vesentlig del av beslutningsgrunnlaget.

–  Å være klimanøytral har blitt en forutsetning for de internasjonale selskapene. Verdensklimaet blir bare viktigere og viktigere, sa administrerende direktør Jørn Skaane i Lefdal mine datasenter til digi.no i begynnelsen av juni.

Kinesiske rutere bør forbys, mener to kongressmedlemmer i USA. Ruteren på bildet har ikke noe med saken å gjøre.
Les også

Amerikanske politikere krever forbud mot kinesiske rutere

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.