BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utfordrer VMware og går til sengs med Microsoft

Citrix kjøpte friprog-selskapet XenSource for å slå VMware, men frykter ikke konkurranse fra Microsoft.

CTO for virtualisering og administrasjonsløsninger, Simon Crosby i Citrix priser produktene per server.
CTO for virtualisering og administrasjonsløsninger, Simon Crosby i Citrix priser produktene per server.
16. okt. 2008 - 13:57

Virtualisering er i ferd med å bli en nøkkelteknologi for IT-infrastruktur, både i bedriftenes egne interne nett og i nettskyene som de store internasjonale aktørene bygger opp.

Før oktober måned er slutt, skal Microsoft presentere sitt nye nettsky-operativsystem. Det går under kodenavnet Windows Cloud, men det endelige navnet blir Windows Strata. I denne løsningen er virtualisering en essensiell teknologi, og den gjør det mulig for Microsoft å installere 2.500 server i en servercontainer, samt å drifte 30.000 servere med én mann.

Programvaregiganten fra Seattle i USA er ikke alene i dette markedet. Frem til nå har VMware framstått som den soleklare markedslederen, men de utfordres av flere. Etter Microsoft er det Citrix som er den største utfordreren med sine terminalservere og den effektive overføringsprotokollen ICA, samt med virtualiseringsteknologien de fikk da de virtualiseringsselskapet Xen. Xen var et friprog-selskap, og produktet leveres fortsatt med kildekoden fritt tilgjengelig under lisensen GPL.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

På en internasjonal pressebriefing i London der digi.no er til stede, forklarer Xen-grunderne Simon Crosby og Ian Pratt hvordan Citrix har slått sammen sine tradisjonelle løsninger og virtualiseringsteknologien fra Xen-oppkjøpet. Crosby er CTO (Chief Technology Officer) for virtualisering og administrasjonsløsninger, mens Pratt leder Xen-prosjektet.

– Xen er en motor, og ikke en bil. Vår bil er en XenServer, og vi anser det for å være en Rolls Royce, sier Crosby.

- Xen er en motor, og ikke en bil. Vår bil er en en XenServer, sier Simon Crosby, CTO i Citrix.
- Xen er en motor, og ikke en bil. Vår bil er en en XenServer, sier Simon Crosby, CTO i Citrix.

Det er en essensiell del av strategien som selskapet brukte for å få et fotfeste da de var et lite selvstendig selskap, og de har valgt å fortsette med denne filosofien nå som de er en del av Citrix.

– Vår beste måte å konkurrere med VMware er å la våre partnere få muligheten til å gjøre mer innovasjon. Vi er 100 prosent partnerbasert, sier Crosby.

Utfordrer VMware og går til sengs med Microsoft

Citrix har valgt sin motstander. De satser på et godt forhold til Microsoft, og bruker all skyts på VMware. Crosby legger ikke fingrene mellom, og angriper VMware ved flere anledninger.

Spesielt aggressiv er han når han omtaler forskjellen mellom VMware og Xen på lagringsarkitekturen. Han mener at VMware er for lite atskilt fra lagringen, og at det er en fundamental design feil av VMware som Xen har unngått.

Når det gjelder den andre store aktøren innen virtualisering, programvaregiganten Microsoft, er tonen en helt annen.

– Bare Citrix XenServer er 100 prosent kompatibel med Microsofts Hyper-V, sier Crosby.

Han forteller at de har brukt mye tid og store ressurser på å hjelpe Microsoft med å få på plass virtualiseringslaget Hyper-V som kan kjøre direkte på maskinvaren, istedenfor å gå gjennom et helt operativsystem. Dette er noe som både VMware og Xen har hatt lenge, men som Microsoft ikke fikk på plass før i sommer.

Crosby og Citrix er ikke med på at de med dette har hjulpet en konkurrent.

– Hvis vi trodde vi var i konkurranse med Microsoft på virtualisering, ville vi da hjulpet de med å lage Hyper-V, spør Crosby retorisk.

På spørsmål fra digi.no om Hyper-V inneholder kildekode fra Xen ettersom de er 100 prosent kompatible, er svaret nei.

– De kan ikke gjøre noe med GPL, sier Crosby.

Citrix/Xen har ikke skrevet all koden selv. De har fått mye hjelp fra miljøet rundt. Det har redusert utviklingskostnaden og økt tempoet, men det gjør at Xen ikke har samme lisensieringsfrihet som for eksempel norske Trolltech som ble kjøpt av finske Nokia tidligere i år.

Trolltech opererer med en dual-lisensieringsmodell der hvem som helst kan få kildekoden under en GPL-lisens, men da må de selv dele ut sin kildekode under den samme lisensen. Fordi de utvikler all kode selv, står de imidlertid fritt til å lisensiere kildekoden på flere måter. Dermed kan de tjene penger på å selge kildekoden under en kommersiell lisens til de som ikke vil akseptere GPL-betingelsen.

– Alt i Xen er GPL-lisensiert, sier Crosby.

Når Crosby forteller at de har hjulpet Microsoft med å få Hyper-V på plass, så er det i form av kompetanseoverføring.

– Vi hjalp Microsoft med kunnskap og for å sikre 100 prosent kompatibilitet, sier Crosby.

Han bedyrer at han ikke er nervøs for konkurransen fra Microsoft, og forteller at de har lovt å gi Citrix drahjelp i form av å anbefale deres produkter.

Priser

Crosby forteller at de har satt opp en enkel prismodell der kundene betaler per server, uavhengig av antall prosessorer eller antall brukere. Prisen starter på null for den enkleste utgaven, og går opp til 5.000 dollar per server for den mest avanserte løsningen:

  1. Express Editon: gratis nedlasting
  2. Standard Edition: 900 dollar
  3. Enterprise Edition: 3000 dollar
  4. Platinum Edition 5.000 dollar

– 5.000 kunder bruker allerede XenServer i produksjonsmiljøet sitt, sier Crosby.

Han fremhever også at Citrix har alle bedriftene på Fortune 100-listen over de største selskapene på sin kundeliste, selv om han innrømmer at dagens finanskrise gjør det usikkert hvilke selskaper som fortsatt har en plass der.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.