LØSEPENGEVIRUS

Utlover gigantbelønning: Så mye kan du tjene på å avsløre en av de mest beryktede hackergruppene

Myndighetene trapper opp satsingen.

Utpressingsvirus er så farlige at man kan tjene svært gode penger på å avsløre bakmennene.
Utpressingsvirus er så farlige at man kan tjene svært gode penger på å avsløre bakmennene. Illustrasjonsfoto: Colourbox/39188363
21. aug. 2022 - 05:00

Utpressingsvirusene fortsetter å gjøre svært stor økonomisk skade, og i kjølvannet av flere store angrep de siste årene har amerikanske myndigheter begynt å legge store ressurser inn i bekjempelsen av fenomenet. Nå lokkes det med skikkelig heftige dusører. 

Det amerikanske utenriksdepartementet utlover nå en belønning på intet mindre enn opptil 10 millioner dollar, cirka 97,6 millioner kroner med dagens kurs, for informasjon om gjengen bak det beryktete Conti-viruset. Sikkerhetsselskapet Sophos skrev først om saken.

Har identifisert fem internett-navn

Den generøse pengesummen kan utbetales for informasjon som fører til identifiseringen eller lokasjonen til personer som deltar i ondsinnede cyberaktiviteter mot kritisk amerikansk infrastruktur, heter det på departementets nettsider.

USA har utlovet heftige dusører knyttet til Conti-gjengen også tidligere, som Digi.no har rapportert. Det nye denne gangen er imidlertid at myndighetene delvis har identifisert et knippe spesifikke individer som skal ha tilknytning til Conti.

Fem personer som gjemmer seg bak online-aliasene «Target»,  «Reshaev», «Professor», «Tramp» og «Dandis» antas å være sentrale aktører bak det svært destruktive utpressingsviruset.

Utenriksdepartementet har denne gangen også publisert et bilde av det som antas å være et av de sentrale medlemmene, men uten navn eller alias.  

Har gjort massiv skade

Conti-gjengen har stått bak flere av de mest alvorlige angrepene med løsepengevirus den siste tiden. I en av de mest vellykkede kampanjene nylig klarte hackergruppen å ramme over 40 organisasjoner på bare én måned.

I fjor sto Conti-gruppen, som er antatt å ha tilknytning til russiske myndigheter, bak verdikjedeangrep mot hotellkjeden Nordic Choice Hotels og det irske helsevesenet. De sto også bak et angrep på taiwanske Delta Electronics tidligere i år, et selskap som leverer komponenter til store teknologiaktører som Apple, Tesla, HP og Dell.

Ifølge det amerikanske utenriksdepartementet ble Conti-utpressingsviruset først oppdaget i 2019. Siden den gang har viruset blitt brukt i mer enn 1000 angrep mot kritisk infrastruktur i både USA og andre land, og over 400 organisasjoner befinner seg nå på listen over ofre. Noen av kravene er så høye som 25 millioner dollar.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Utpressingsvirus er vanskelige å helgardere seg mot, men det finnes mottiltak. Ett av dem heter «No More Ransom» – en portal rettet mot bekjempelse av løsepengevirus, opprettet av blant andre Europol. Denne nådde nylig en stor milepæl.

En ny, stor allianse skal forhåpentligvis gjøre det vanskeligere å utføre angrep med løsepengevirus.
Les også

Danner massiv allianse for å knuse utpressingsvirus en gang for alle

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Les mer
Jobbsøknad: Slik skiller du deg ut i den store bunken
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra