Ondsinnet programvare som holder PC-en din som «gissel» er blitt en stadig mer utbredt og bekymringsfull form for skadevare. Nå viser det seg at utpressingsvare, eller «ransomware» som det heter på originalspråket, faktisk hevder seg i tet. Det melder Security Intelligence.
En rapport utført av det store, amerikanske teleselskapet Verizon konkluderer nemlig med at utpressingsvare var den mest utbredte typen av ondsinnet programvare i 2017.
Rapporten analyserte 53 000 ulike tilfeller sendt inn fra sikkerhetspersonell i over 60 land. I hele 39 prosent av de tilfellene hvor ondsinnet programvare var involvert var det utpressingsvare som var synderen. Denne type programmer var dermed mer vanlig enn for eksempel spionvare og trojanere.
Bedrifter hardt utsatt
Ifølge sikkerhetsekspertene som utarbeidet rapporten har denne type ondsinnet programvare økt kraftig i omfang blant annet fordi det er en fleksibel metode som kan brukes mot mer «lønnsomme» mål enn bare enkeltpersoner, nemlig bedrifter. Antallet angrep mot bedrifter skal ifølge rapporten har gått kraftig opp den siste tiden.
Den sektoren som er mest utsatt for angrep skal være helsesektoren, ifølge Verizon-rapporten. Som vi meldte i forbindelse med utbruddet av det alvorlige utpressingsprogrammet WannaCry i fjor var det britiske helsevesenet blant de som ble aller hardest rammet av dette programmet.
Utpressingsvare kan være vanskelig å helgardere seg mot og kan påføre bedrifter svært store tap. I november i fjor meldte vi at A.P. Møller-Mærsk led et økonomisk tap på mellom 2,0 og 2,5 milliarder kroner som en følge av utpressingsprogrammet Notpetya. , som senere ble karakterisert som det mest kostbare kyberangrepet noensinne.
Det jobbes stadig med mottiltak, og nylig lanserte Microsoft beskyttelse mot utpressingsvare og gjenopprettingsfunksjon i Microsoft Onedrive.
Sårbarheter er en annen trussel: Nå har AMD sluppet Spectre-fiks »