Tidligere statsråd Rigmor Aasrud (ap) bestemte at hver innbygger i Norge skulle få en egen elektronisk postkasse hvor alle offentlige etater kunne sende sine brev digitalt. Hensikten var å snu kommunikasjonen mellom offentlig sektor og innbyggerne fra papir til elektroniske flater.
Besparelsene er enorme. Hvert år sender staten alene ut 125 millioner brev, noe som koster rundt milliarden i porto.
Men det er ikke bare enkelt å snu forvaltningen til å bli digital og tilby et digitalt førstevalg til innbyggerne. En svært viktig milepæl i dette arbeidet har vært eForvaltningsforskriften, som ble banket gjennom av Kongen i statsråd forrige fredag. Men det manglet én viktig komponent: delen av forskriften som regulerte hvordan offentlig sektor skal forholde seg til en elektronisk postkasse. Dette var en viktig del av høringsgrunnlaget som kom fra daværende Fornyingsdepartementet.
– Det kommer et regelverk om digital post, enten som egen forskrift eller som del av postloven, sier statssekretær Paul Chaffey (H) til digi.no. Dette vil skje i løpet av året.
I høringsrunden kom det en rekke innspill fra tunge aktører i offentlig sektor. Flere var kritiske til hvordan løsningen ville se ut, blant annet knyttet til personvern, sikkerhet og valgfrihet. Noen etater har også ønsket at det skal være mulig å benytte seg av andre løsninger enn de epostboksene som staten vil kjøpe inn fra private aktører.
Både det norske og danske postvesenet har lansert såkalt sikre elektroniske postkasser i markedet, og har ivret etter å få offentlig forvaltning som gode kunder. Dette er en måte å få tilbake litt av de portoinntektene som fordufter når brev kan sendes digitalt. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er midt inne i en anbudsprosess med både Postens Digipost og danske e-Boks om å kjøpe tjenester fra dem, når staten skal sende innbyggerne digitale dokumenter.
Denne anbudsprosessen skal etter planen avsluttes innen november. Da skal alle landets innbyggere få anledning til å bruke én av de to epostboksene – og staten betaler for den posten de sender til de respektive boksene. Men før dette kan gå i orden må forskriftene som regulerer bruken av de nevnte postkassene være klar.
Chaffey sier til digi.no at det ikke er fastsatt noen tid for når forskriften er ferdig og bekrefter at det er innspill under høringsrunden som har gjort at de vil bruke mer tid på å gjennomgå de nye reglene. Men han understreker at den forskriften som ble banket gjennom, uten delen om digital postboks, er viktig.
– Lovmessig rydder dette grunnen for den nødvendige digitaliseringen, sier Chaffey.
Les også:
- [14.02.2014] Fritt frem å lenke