Dean McNamee i Googlekunngjorde i går at Chromium-prosjektet, som Googles nettleser Chrome er basert på, har kommet med en 64-bits utgave av nettlesen. Dette har blitt mulig etter at V8-gruppen har laget et 64-versjon av JavaScript-motoren.
Foreløpig er det bare en Linux-versjon som er klar. Svært mange Linux-brukere benytter i dag x64-versjoner av operativsystemet. Det samme gjelder mange Mac-brukere. De fleste Windows-brukere benytter fortsatt 32-bits-versjoner av operativsystemet. Men med langt bedre tilgjengelighet av 64-bits drivere nå enn for noen år siden, ventes det at ganske mange vil vente 64-bitsutgaven av Windows 7.
Kunngjøringen til McNamee inkluderer også lenker til informasjon om hvordan Linux-brukere kan kompilere 64-bitsversjonen av Chromium.
V8-utvikleren Mads Sig Ager skriver i en senere innlegg at V8 foreløpig ikke kompilerer i 64-bits modus i Windows, i motsetning til versjonene for Linux og Mac.
- Vi arbeider nå med å få 64-bitsversjonen til å kompilere på Windows også. Vi er forhåpentligvis ferdige med det snart, skriver Ager.
64-bits versjonene av Windows leveres med 64-bits Internet Explorer, men utfordringen er at mange vanlige nettleserplugins ikke er tilgjengelige i 64-bits utgaver. Dette gjelder også Microsofts egen Silverlight. Åpen kildekodeimplementeringen Moonlight for Linux, derimot, er tilgjengelig i en 64-bits utgave. Det samme er Flash for Linux og Java.
Ifølge News.com er heller ikke Apples Safari tilgjengelig i noen 64-bits utgave, men dette vil endre seg om noen uker, når Mac OS X 10.6 «Snow Leopard» kommer på markedet.
I en tråd i e-postlisten mozilla.dev.plattform blir det diskutert hvorfor det ikke utgis 64-bits versjoner av Firefox til Linux.
Mozillas Benjamin Smedberg skriver at det tilbys slike versjoner, men at det ikke dreier seg om offisielle utgivelser. Dette skyldes delvis plugin-problematikken, delvis at blant annet JavaScript-motoren Tracemonkey ikke har blitt laget i en x86-64-versjon ennå, og delvis at i686-versjonene fungerer bra i så godt som alle Linux-distribusjoner for x86-64. Det er dog mulig for utgivere av Linux-distribusjoner å legge en x86-64-versjon hvis det er ønskelig, men den vil etter alt å dømme ikke ha like god ytelsen som 32-bits utgavene.