BEDRIFTSTEKNOLOGI

Utviklet trådløs universallader for mobiler

Støtter både Qi, Powermat og Rezence på en gang.

Prototypen av den trådløse universalladeren til forskerne ved UC San Diego Jacobs School of Engineering. Et ferdig produkt vil nødvendigvis være mer integrert.
Prototypen av den trådløse universalladeren til forskerne ved UC San Diego Jacobs School of Engineering. Et ferdig produkt vil nødvendigvis være mer integrert. Bilde: UC San Diego Jacobs School of Engineering
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. okt. 2015 - 11:01

En rekke mobile enheter har i dag støtte for trådløsning oppladning av batteriet. Men fordi det finnes tre ulike standarder for slik trådløs oppladning – Qi, Powermat og Rezence – er det ikke gitt at du kan lade opp mobilen eller smartklokken selv om kaffebaren du besøker har en trådløs ladestasjon. Til nå skal ingen ha utviklet noen ladestasjon som fungere på tvers av de tre standardene.

Prototype

Men i går kunngjorde forskere ved University of California i San Diego at det i alle fall er mulig å lage en slik ladestasjon, noe de da også har gjort.

– Etter det vi kjenner til, er dette den eneste to-frekvens, trådløse ladeplattformen som kan brukes til å lade flere enheter, som smartmobiler, smartklokker, bærbare pc-er og nettbrett, på samme tid – uavhengig av hvilken trådløs standard, eller frekvens, hver enhet støtter, sier Patrick Mercier, professor ved universitets Department of Electrical and Computer Engineering, i en pressemelding.

Qi og Powermat er basert på induksjon og fungerer med en frekvens på rundt 200 kHz, mens Rezence er basert på magnetisk resonans og frekvensen 6,78 MHz. Med ladestasjonen som teamet til Mercier har utviklet, kan man altså samtidig få ladet opp flere enheter, uavhengig av om disse støtter Qi, Powermat og Rezence.

Les også: Tredobler effekten på trådløs mobillading 

Kompakt

Hovedkomponentene i den trådløse ladeenheten som forskerne i San Diego har utviklet.
Hovedkomponentene i den trådløse ladeenheten som forskerne i San Diego har utviklet. Klikk på bildet for å se større versjon. Bilde: UC San Diego Jacobs School of Engineering
Problemet med å støtte to så forskjellige frekvenser har forskerne rett og slett løst på ved å bruke to ulike senderspoler, som støtter hver sin frekvens. Spolene ligger i samme plan, den ene utenfor den andre, noe som gjør at ladestasjonen – selv i form av en prototype – er ganske kompakt.

Den måler 12,5 x 8,9 centimeter, noe som samtidig er stort nok til at to smartmobiler kan ligge side ved side.

Testing av prototypen viser mottakerspoler mottar effekt fra ladestasjonen med mellom 70 og 80 prosents effektivitet. Utgangseffekten er henholdsvis 9 og 7,4 watt for de to senderspolene. Forskningsteamet har nå fått publisert en vitenskapelig artikkel om prosjektet i journalen IEEE Transactions on Power Electronics.

De har også søkt om patenter på teknologien og ser nå etter kommersielle partnere som ønsker å bringe slike ladere ut på markedet.

Leste du denne? Enklere å få ladet pc-en mens du venter på flyet 

Fra tre til to?

På sikt vil trolig antallet standarder for slik trådløs oppladning bli redusert. Tidligere i år kunngjorde organisasjonene Alliance for Wireless Power (A4WP) og Power Matters Alliance (PMA), som står bak henholdsvis Rezence og Powermat, at de skal slå seg sammen. Det betyr likevel ikke at de to standardene vil bli slått sammen med det første. I stedet vil det trolig komme enheter som kan fungere med begge teknologier.

Les mer: Færre alternativer for trådløs lading 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.