Helsedirektoratet har avgjort at Accenture skal levere Norges nasjonale kjernejournal, går det fram av en pressemelding.
Avgjørelsen innebærer at Accenture blir teknisk hovedsamarbeidspartner for utvikling av kjernejournal. Kontrakten varer i fem år. Den anslåtte verdien er 85 til 150 millioner kroner.
Kontrakten er tildelt etter en prosedyre kjent som «konkurransepreget dialog». Ifølge forklaringen på Doffin.no brukes denne prosedyren for særlig komplekse kontrakter, «der oppdragsgiveren mener at bruken av åpen eller begrenset anbudskonkurranse ikke gjør det mulig å tildele kontrakt.» Årsaken kan være at oppdragsgiveren enten ikke er i stand til å presisere de tekniske vilkårene i en kravspesifikasjon, eller ikke kan definere de rettslige eller finansielle vilkårene i forbindelse med et prosjekt. Ifølge Helsedirektoratet er det blitt vanlig å bruke denne prosedyren ved anskaffelse av komplekse IT-systemer.
Prosessen for å bestemme leverandør av Nasjonal kjernejournal har pågått siden 14. september i fjor. Etter en innledende dialogrunde som ble avsluttet før jul, var konkurransen begrenset til Accenture, IBM og EDB Ergogroup (nå Evry). Etter andre dialogrunde sto Helsedirektoratet igjen med to finalister, og vinneren ble altså Accenture. Finalistene bygget hver sin prototyp for å demonstrere sine løsningsforslag.
Hensikten med Nasjonal kjernejournal er å « øke pasientsikkerheten gjennom å gjøre viktige helseopplysninger tilgjengelig for behandlerne på en trygg måte». Behandlerne skal få tilgang til informasjon om legemiddelbruk, ledemiddelallergier og annen vesentlig informasjon. Pasienter skal få innsyn, og skal også kunne reservere seg fra å registreres i Nasjonal kjernejournal. Kjernejournalen skal gjenbruke informasjon i sentrale registre, som sentrale oversikter over elektroniske resepter, fagsystemer hos legere og sykehus, og så videre. Pasienter skal ha anledning til å skrive inn informasjon som de ønsker skal være tilgjengelig for helsepersonell, for eksempel om nærmeste pårørende.
Håndteringen av følsom personinformasjon innebærer at det stilles svært høye krav til sikkerhet, personvern og datakvalitet. Det er et krav fra Helsedirektoratet om at det skal etableres et system for loggføring av hvem som har sett i journalen.
Innføringen av kjernejournalen skal fordeles på to faser over en periode på seks år. Det innebærer blant annet at man vil starte med et pilotprosjekt, og at innholdet i kjernejournalen vil utvides etter hvert.
Les også:
- [20.09.2012] – Politikerne har ikke noe å skamme seg over
- [20.12.2011] Disse kjemper om din kjernejournal