KOMMENTARER

Var det boblen som sprakk?

Mark Zuckerbergs opptur kan blir til en dramatisk nedtur for nye bedrifter.

Det var ikke bare regnet som falt over Wall Street i går: Facebook-aksjen raste til godt under IPO-verdien på 38 dollar. Da handledagen var slutt, var fallet 11 prosent.
Det var ikke bare regnet som falt over Wall Street i går: Facebook-aksjen raste til godt under IPO-verdien på 38 dollar. Da handledagen var slutt, var fallet 11 prosent. Bilde: Scott Eells / Bloomberg / Getty Images / All Over Press

Denne kommentaren gir uttrykk for skribentens meninger.

Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.
Sigvald Sveinbjørnsson er redaktør i digi.no.

KOMMENTAR: Den voldsomme interessen rundt Facebooks børsnotering har lagt seg. Mandag sendte markedet aksjen ned rundt 11 prosent. Mest sannsynlig hadde aksjene rast allerede på børsnoteringstidspunktet hadde det ikke vært for omfattende støttekjøp fra investeringsbankene som hjalp selskapet på børs.

Svært mange av dem som kjøpte aksjer i Facebook før fredagens notering ønsket å ta en kjapp gevinst ved å selge seg ut når aksjen var på børs. Men den kraftige oppturen, som er ganske vanlig ved børsnoteringer av denne type, lot vente på seg.

Men hva er Facebook verd? Var det en boble som sprakk på Wall Street mandag?

Facebooks aksjer er ekstremt dyre. Selskapet er verdsatt til 72,8 milliarder dollar i skrivende stund, ned fra 104 milliarder dollar da de gikk på børs. Prisen er 13,8 ganger bokførte verdier. Til sammenlikning er Google verdt 200 milliarder dollar og har en pris på 3,2 ganger bokførte verdier. Apple er verdsatt til 524 milliarder dollar og mot bokførte verdier har de en pris på 5,1 gangen.

Investorene forventer altså en voldsom inntjening i selskapet fremover. Muligheten for denne fremtidige inntekten kan prises inn – men det er nær umulig å beregne.

Den tidligere analytikeren Henry Blodget, som i 2003 ble sparket ut fra investeringsbanken Merrill Lynch og Wall Street på livstid, har forsøkt seg på en verdsettelse av Facebook i Business Insider. Han mener aksjekursen til Facebook bør ligge på omtrent 16 til 24 dollar per aksje. I går ble aksjen sist notert til 34 dollar per aksje.

Facebook er i dag en konkurrent til Google. De sloss om de samme annonseinntektene. Men siden Facebook blir langt høyere verdsatt enn Google så må vi også anta at Facebook vokser raskere? Nei. Annonseomsetningen til Facebook steg med 37 prosent i første kvartal, noe Blodget anfører er lavere enn veksten til Google i samme tidsrom.

Blodget peker også på at Googles omsetning er ti ganger høyere enn Facebooks, og at Google har en kontantstrøm som er like høy som Facebooks samlede omsetning. Samtidig blir Google priset til rundt halvparten av Facebooks verdi.

Faktisk, bemerker den tidligere analytikeren, er Facebooks frie kontantstrøm negativ. De brenner altså penger. Årsaken er betydelige investeringer i datasentraler verden over.

Konklusjon: Enten er Facebook betydelig overpriset – eller så er Google grovt underpriset.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Aksjemarkedet er i stor grad styrt av psykologi. Denne psykologien har drevet interessen for Facebook-aksjer himmelhøyt og gjort at prisen blir ekstremt høy, uansett hvordan du regner. Men sinnelaget til markedet er kronisk manisk depressivt. Mister markedet troen på Facebooks evne til å tjene så mye penger som forventet, vil det snu raskt.

Dersom ikke Mark Zuckerberg drar opp noen svært lønnsomme kaniner av hatten litt kjapt, vil investorene storme ut av aksjen i panikk. Vi opplevde dette under dotcom-boomen. Veldige forventninger til fremtidige inntekter – basert på innfasing av ny teknologi (den gangen: Internett) førte til at selskaper ble priset inn i himmelen.

Bakrusen den gang gjorde at investorene, som tapte milliarder på milliarder, skydde alt som het teknologi i flere år. Det satt hele IT-industrien kraftig tilbake ettersom pengestrømmen for å finansiere oppstartbedrifter rett og slett stoppet opp.

Kan Facebooks børsintroduksjon være starten på det samme?

Det er i dag milliarder av dollar som pøses inn i ulike oppstartbedrifter i håp om at de kan bli det neste store. Facebook kjøper selv, over en lav sko, selskaper som nettopp er startet og som ikke har inntekter. Dette er drømmen for gründere og investorer som har satset på oppstartbedrifter. Men dersom Facebook blir en katastrofe i aksjemarkedet vil pengene garantert blir vanskeligere å få tak i for fremtidens selskaper.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.