ROMFART

Vellykket satellittoppskytning: – Norges hittil største romprosjekt

Natt til mandag ble to historiske norske satellitter skutt opp med en rakett fra SpaceX i California. De skal gi Arktis full bredbåndsdekning.

Satellittene som ble skutt opp i natt skal gi satellittbasert bredbåndskommunikasjon til Arktis.
Satellittene som ble skutt opp i natt skal gi satellittbasert bredbåndskommunikasjon til Arktis. Foto: SpaceX' livesending
12. aug. 2024 - 07:31

– Alt har gått bra med oppskytingen. Det er en kjempedag, forteller programdirektør Kjell-Ove Skare for Arctic Satellite Broadband Mission (ASBM) til NTB.

Satellittene som er sendt opp skal gi satellittbasert bredbåndskommunikasjon til Arktis, der det ikke er bredbåndskommunikasjon i dag, forklarer Skare.

– Det er Norges hittil største romprosjekt, forteller han.

Satellittene ble skutt opp klokken 04.02 norsk tid av en rakett i California.

– Milepæl for Norge

– Dette er en milepæl for Norge. Oppskytningen representerer vårt største romprosjekt hittil og vil være til stor nytte for alt arbeid som gjøres i Arktis, sier næringsminister Cecilie Myrseth (Ap) i en pressemelding.

Hun mener oppskytingen viser norske romaktørers evne til å levere banebrytende løsninger.

– Vi er svært stolte over hva vi har oppnådd, og gleder oss til fortsettelsen, sier næringsministeren.

Det er det norske selskapet Space Norway, som er heleid av Nærings- og fiskeridepartementet, som er ansvarlige for satellittene.

Styrker norsk sikkerhet

Satellittene vil også gi viktig kommunikasjonskapasitet til Forsvaret, skrev Forsvarsdepartementet i en pressemelding i juli. Forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) forteller at dette er avgjørende for samarbeidet med allierte i nord.

– Norge får med dette kontroll over strategisk viktige kommunikasjonstjenester i et område som til nå har vært uten bredbåndsdekning. Det vil styrke norsk sikkerhet og nasjonal kontroll, sier Gram.

Han forventer at Norge vil få en mer sentral rolle i utnyttelsen av verdensrommet fremover.

– Norges unike geografiske plassering, vår kompetanse og kapasitet innenfor utvikling og oppskyting av satellitter, samt nedlastning av satellittdata, gir Norge komparative fortrinn i samarbeidet med USA, EU og andre allierte. Når de to norske satellittene blir operative har Norge tatt et stort steg ut i verdensrommet, sier forsvarsministeren.

Jared Isaacman ble verdens første person til å gjennomføre en romvandring i privat regi.
Les også

SpaceX-ekspedisjon har gjennomført verdens første private romvandring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.