OPPDATERT: LES HER HVA APPLE LANSERTE TIRSDAG
Spekulasjonene er i ferd med å nå klimaks bare timer før Apple avholder en presentasjon tirsdag: Hva vil de presentere? En ny iPhone 5? Bare en oppdatering av iPhone 4? En billigversjon?
Helt i tråd med Apples PR-strategi, som innebærer å holde kortene tett til brystet, har dette generert enorm oppmerksomhet og ikke minst skrudd forventningene til hva som blir presentert opp til nye høyder.
I invitasjonen Apple sendte ut til presentasjonen var overskriften «Lets talk iPhone». Det har fått spekulasjonene til å gå i retning av en forbedret talestyring. Talestyring er ikke noe nytt på mobilfronten, men så langt har ingen klart få dette til å bli en brukbar funksjon.
Men den kryptiske tittelen på kveldens Apple-evenement har fått flere til å tenke på Apples oppkjøp av det amerikanske selskapet Siri.
Stemme-forventninger
I april i fjor kjøpte nemlig Apple opp programvareselskapet Siri som til da bare hadde gitt ut ett eneste produkt, nemlig iPhone-applikasjonen med samme navn: Siri. Denne applikasjonen skulle gjøre brukeren i stand til for eksempel å finne restaurant og booke restaurantbord, eller bestille drosje, bare ved bruk av stemmekommandoer. Selv presenterte selskapet sin tjeneste som en virtuell personlig assistent.
Den normalt sett velinformerte nettjenesten 9to5Mac.com skriver at Apple vil endre hvordan mennesker forholder seg til teknologi og peker på at det ikke er naturlig for oss å samhandle med en datamaskin gjennom musen eller en berøringsskjerm, men ved tale.
Forsvarsprosjekt
Personene bak Siri har sin bakgrunn fra et statlig amerikansk program, finansiert av det amerikanske forsvaret, som skulle utvikle kunstig intelligens. Programmet fikk navnet CALO, «Cognitive Assistant that Learns and Organizes», og hensikten var å integrere teknologi innenfor kunstig intelligens i en personlig assistent som kunne benyttes i det amerikanske forsvaret. Programmet var virksomt i fem år, fra mai 2003 til 2008, ifølge Wikipedia.
Det var Stanford Research Institute, et en av verdens største aktører innen oppdragsforskning, som koordinerte CALO-prosjektet, og det var også dette selskapet som var med på å fødselshjelpe Siri – selskapet som nå blir trukket frem i de heteste spekulasjonene om Apples siste nyheter.
– Vil endre verden
I et intervju med 9to5Mac sier tidligere styremedlem i Siri, og ansatt ved Stanford Research Institute, Norman Winarsky, at forskningen i Calo-prosjektet hadde enorme kommersielle muligheter.
– La meg først si at jeg ikke har noen kunnskap om hva Apple planlegger som en følge av oppkjøpet av Siri. Jeg leser ryktene som alle andre og det virker som om Apple gjør seg klar til å vise frem hva de har gjort med Siri det siste halvannet året. Men vær helt trygg: Dersom Apple gjør kunstig intelligens allment tilgjengelig i form av en virtuell personlig assistent så er det en banebrytende hendelse. Jeg vil gå så langt å si at det er noe som vil endre verden, sier Winarsky.
Så får vi bare vente og se hva Apple gjør. Dagens presentasjon går av stabelen ved 19.00 norsk tid.
Les også:
- [24.06.2014] Siri lærer norsk
- [28.11.2011] Slik blir Apples nye TV
- [24.10.2011] – Siris far forlater Apple
- [19.10.2011] Siri inspirerer til nye produkter
- [04.10.2011] Kursfall etter iPhone-lansering
- [28.09.2011] Apple klar for lansering
- [29.04.2010] Apple kjøper Siri