Forskere ved Linköpings Universitet i Sverige har utvikler elektroniske kretser som kan åpne for et helt nytt samspill med levende organismer. Forskerne ser for seg at kretsene kan brukes i elektroniske komponenter som settes inn i for eksempel menneskekroppen for å kommuniserer med nerver eller å utføre målinger.
Da må det brukes fleksible biokompatible materialer, noe som utelukker silisium og de fleste halvledere.
Professor Olle Inganäs og hans kolleger ved i forskningsgruppen for biomolekylær og organisk elektronikk har derfor utviklet et transistor delvis basert på silkefibre fra silkeormen (Bombyx mori).
Tidligere har forskerne laget elektrokjemiske transistorer og andre komponenter basert på tekstilfibre og proteintråder, men silkefibrene tilbyr bedre egenskaper.
Ifølge en pressemelding fra Linköpings Universitet dyppes silkefibrene i en oppløsning av plastmaterialet PEDOT-S. Deretter kan fibrene veves til ulike komponenter. Ved å legge to av de preparerte silkefibrene i kryss og så tilsette en dråpe elektrolytt i krysningspunktet, kunne de ved å tilføre en spenning over endene på den ene av fibrene, kontrollere strømmen som oppstod i den andre fiberen, tilsvarende det som gjøres i en tradisjonell transistor.
Ifølge forskerne vil teknikken også kunne brukes i det de kaller smarte klær med innebygd elektronikk og i myke skjermer for tv-er og datamaskiner.