TELEKOM

VG og A-pressen over på IPv6

- Mac OS X og gammel Opera utgjør det største problemet.

4. mai 2010 - 12:53

Det er som kjent snart tomt for IPv4-adresser.

Temaet har vært godt dekket av digi.no de siste årene (se lenker under saken), men problemstillingen blir stadig mer aktuell.

IPv6 er redningen, og det er uttrakt støtte i nyere programvare og nettverksutstyr, men ennå er protokollen i liten grad tatt i bruk.

Samtidig er det klart at IPv6 og IPv4 kommer til å leve side om side i mange år. I denne overgangsfasen vil nettsteder måtte støtte begge deler.

VG og A-pressen er nå i ferd med å få støtte for begge protokollene.

Det forteller nettverkssjef Tore Anderson i Redpill Linpro til digi.no. At noen av Norges største nettsteder tar dette skrittet er hans fortjeneste.

IPv6-fan: Tore Anderson er ansvarlig for nettverket til Redpill Linpro og synes det er artig å fikle med ny teknologi.
IPv6-fan: Tore Anderson er ansvarlig for nettverket til Redpill Linpro og synes det er artig å fikle med ny teknologi.

- Det er stort sett min «feil». Det er artig å fikle med ny teknologi, og jeg har tidligere satt opp IPv6-støtte for nettsidene til Redpill Linpro.

Jobben for VG og A-pressen har han gjort av egeninteresse og uten fakturering. Da han tok kontakt ville mediebedriftene vite om IPv6-støtten ville få negative konsekvenser.

Det snakkes nemlig om at enkelte kan få problemer, blant annet brukere med rutere som ikke støtter protokollen.

Iframe

Anderson satte derfor igang med et eksperiment. Ved å legge opp en iframe på Norges største nettsted (VG) fikk han rutet trafikk over til seg selv. Arbeidet innebærer at han har analysert hvilke problemer IPv6-støtte kan medføre.

De færreste har i dag naturlig (native) IPv6. I stedet brukes tunneleringsprotokoller der IPv6-pakker sendes over IPv4. Uten slike mekanismer er ikke IPv4 og IPv6 kompatible.

- Det er spesifikt nettleseren Opera før versjon 10.50 og nyeste Mac OS X som har problemer med tunneleringsprotokollen 6to4.

Dette dokumenterer han grundig på denne nettsiden.

Anderson bruker uttrykket «klient-tap» med henvisning til uventet tap av trafikk fra en vertsmaskin som leverer både IPv4 og IPv6.

- Hvis din adresse er tunnelert IPv6 så gjør Opera en feil. Men de rettet dette i versjon 10.50 etter jeg tok kontakt med dem, sier han.

Feilen som gjelder for nyeste versjon av Mac OS X, og faktisk også på noen ytterst få Linux-maskiner, innebærer ikke-optimal ruting av datapakkene, ifølge Anderson som selv vært i kontakt med Apple. De er kjent med problemet.

Showstopper

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Det gir en ventetid på datapakkene på opptil 75 sekunder, før transporten feiler og går tilbake til IPv4. Dette er HTTP så det gjelder ikke bare en forbindelse av gangen, men mange forbindelser.

Så lenge gidder naturligvis ikke nettbrukere å vente på å hente opp en nettside. Det er i nettstedenes og ikke minst teknologiprodusentenes interesse at feilene rettes.

Gjennom sitt eksperiment gjør Anderson nybrottsarbeid ved å analysere trafikken fra vanlige nettsteder med mange brukere.

I tillegg til Opera Software har også ansatte i Yahoo og Google utvist stor interesse for forsøkene til Anderson.

Den siste uken har 0,04 prosent av trafikken feilet, forteller han. Det er ikke mye, men for nettsteder som lever av besøk er tallet uakseptabelt.

Setter opp advarsel

- Man vet ikke helt hvordan disse brukerne vil reagere. Går de til konkurrentens nettsider i stedet? Med VG skal jeg nå lage en javascript-test som sjekker brukerens IPv6-forbindelse. Hvis man er blant disse 0,04 prosentene skal det vises en advarsel, med beskjed om å oppgradere nettleser eller skru av IPv6 på Mac-en.

Når et tilstrekkelig antall brukere har fikset problemet kan VG og A-pressens nettsteder skru på IPv6-støtten. Alt det tekniske står klart.

- Hva bør andre selskaper som ønsker å tilby IPv6-støtte for sine nettsider gjøre?

- Først og fremst må du få IPv6-tjeneste fra nettleverandøren din. I tillegg må rutere og brannvegg ha støtte. Du må ikke nødvendigvis gjøre noe med webservere og databasetrafikk i bakgrunnen. IPv6 kan eksempelvis kjøres frem til lastbalanserer. Det er ikke noe problem å kjøre IPv4 i bakkant. Egentlig er det veldig enkelt å implementere IPv6-støtte for nettsteder, sier Tore Anderson i Redpill Linpro.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.