VG har i mange år publisert hitlister for musikk i avisen gjennom «Topp 40»(album) og «Topp 20»(singler). Sammen med Grammofonplategrossistenes Forening (GGF) utarbeides lister basert på siste ukes CD-salg hos rundt 100 musikkforhandlere over hele landet.
I samarbeid med GGF har VG planer om å tilby oversikter over de mest nedlastede låtene og ringetonene i Norge, skriver vår søsterpublikasjon Propaganda.no.
VG vil også gjøre det samme for nedlastinger på nettet. I juni i år tegnet Norges største avis en intensjonsavtale med GGF om såkalte «listebaserte elektroniske produkter». Ifølge leder for Rampelys-seksjonen i VG, Espen Olsen Langfeldt, dreier avtalen seg om lovlig nedlasting av musikk som er betalt.
- Det skal settes opp et pilotprosjekt i høst i regi av GGF. Det er opp til dem å si noe om hvordan dette skal løses, sier Langfeldt til Propaganda.
Han opplyser at det ikke bare dreier seg om nedlastbare låter, men også om mer kuriøse saker som hvilke ringetoner som er mest populære. Utfordringen blir å definere parametrene for slike lister: Vil det bare gjelde norske tjenester som Phonofile, basen over alle norske artister som Gramo og Fono står bak? Eller forsøker man å kartlegge «norske» datamaskiner som kjøper musikk i på musikktjenester som iTunes i utlandet?
I England lanserte britene onsdag denne uken en liste over de mest populære nedlastede sangene fra nettsteder som Napster og iTunes. Listen presenteres på BBC Radio 1 ukentlig i programmet «The countdown».
Alle sangene på Internett Topp 20-listen er gitt ut av de fem store plateselskapene, BMG, Warner, Sony, EMI og Universal, skriver Mediaguardian.
Lederen for underholdningssidene i VG sier at avisen gjerne vil markere at de også er på banen i det nye musikkmarkedet.
- Vi vil gjerne se hvor folk kjøper musikk hen. Jeg tror du vil se forskjell i publikummet som laster ned, sier Langfeldt.
Han medgir at slike lister kan være noe kompliserte å sette sammen:
- Utfordringen hvis for eksempel Elton John lanserer musikk i november; er det utgivelsene fra Universal Norge som skal telle, eller Universal UK som han egentlig har avtale med. Vi i VG vil uansett bare sikre oss at vi får listene og kan fortsette det gode samarbeidet med GGF, sier han og opplyser at de også har sikret seg streamingrettigheter til låtene (avspilling uten nedlasting) når de legger dem ut på VG.no.
VG-redaktøren opplyser dessuten at de vil forsøke å få i gang de nye listene vinteren 2005.
Sæmund Fiskvik bekrefter på vegne av GGF at de tar sikte på å etablere slike oversikter, men vil ikke ytterligere kommentere saken.