Vi tipper at Samsungs nye Note 8, som ble avduket for verden på et show i New York i dag er den mest brannsikre telefonen i salg. Skandalen med Note 7, hvor batterier tok fyr og telefonen ble umulig å lansere, skal den koreanske giganten ikke ha noe mer av. Det har nok gått hardt for seg på kammerset der i gården.
Vi har fått prøve den nye telefonen.
Mange trodde at Note-serien var død, men det var den ikke. Etter å ha svelget enorme milliardtap er det på’n igjen med penn. Ørlite større og ørlite tykkere enn den største av de to S8-utgavene, den såkalte Plus-utgaven. Ved å gå fra 8,1 til 8,5 mm i tykkelse har de fått plass til både pennen og to kameraer hvor begge har optisk stabilisering.
Svorne brukere
Til nå har Note-serien hatt mange entusiastiske tilhengere. Mange forretningsfolk har elsket pennen og har fulgt opp med nye modellkjøp. Nå har de måttet stå over et par år, men Samsung håper de vil komme tilbake og at den nye Noten vil friste nye brukergrupper.
Enda mer fristende blir det om et års tid, skal vi tro de første ryktene rundt Note 9 – for den modellen vil få alkometer og pennen vil kunne brukes til å blåse i. Vi får se, men det hadde vært morsomt om det kom en fundamentalt ny sensor i en mobil. Det er lenge siden sist nå.
Det er først og fremst pennen som gjør Note-serien spesiell. I tillegg til at det er en svær telefon. Det spesielle med årets penn er at den også er IP68-klassifisert, så nå tåler hele telefonen en våt opplevelse. Samsung, som har hatt ekstra god tid til å utvikle penn-egenskaper denne gangen i og med at syveren ble kansellert, har også raffinert bruken. Den egenskapen som kanskje er mest nyttig er at du kan trekke ut pennen og begynne å skrive et notat på skjermen uten å starte noen app. Det er svært nyttig for å ta ned ideer og ønskelister. Når du er ferdig kan du hente opp skriveriene fra notatene.
Fantastisk skjerm
Det skal ikke mye fikling med Note 8 til for å fastslå at den har en fantastisk skjerm. Samsung klarer å hente ut stadig mer for hver generasjon OLED-skjerm de lanserer og denne er ikke noe unntak. Selv om dette er en stor telefon så er skjermstørrelsen på 6,3 tommer ikke avskrekkende. Det er svært lite frontareal som ikke er skjerm. Bare en tynn stripe oppe og nede. Skjermoppløsningen er på 1440 x 2960 piksler og reflekterer det nye 18:9-høydeformatet. Eller kanskje vi heller burde begynne å si 2:1. Skjermen er HDR-klassifisert og det betyr at den kan vise et større farge- og dynamikkområde.
Et klagemål fra noen har vært at fingertrykksensoren på baksiden har vært for nær kameraet på S8. Det er rett og slett ikke plass til den lenger på forsiden med så lite annet enn skjerm. Nå har Samsung flyttet blitsene mellom og det gir litt større avstand og mindre muligheter for fingeravtrykk på linsen.
I motsetning til S8-telefonene er Note 8 ikke så avrundet i kantene. Og som Samsung sverger til, avrundes skjermen ned mot langsidene.
Samsung har gjort det mulig å koble sammen apper, slik som kart og musikk eller SMS og kontakter. Normalt er slik funksjonalitet ganske knotete, men nå kan du sveipe de ferdig parede appene inn fra et sidepanel. Den store og høye skjermen gjør det faktisk ganske brukervennlig.
For de som synes skjermen er for stor er det fremdeles mulig å trekke en mindre desktop ned fra et hjørne. Det gjør det mulig å betjene telefonen med én hånd selv om fingrene er korte.
Mindre batteri
Med penn innenbords er det blitt litt mindre plass til batteri. Der S8+ har et batteri på 3,4 Ah (Ampere-timer) så har Note 8 3,3 Ah.
– Det er omtrent umulig å merke, selv om telefonen har litt større skjerm og to kameraer. Batteritiden er lang og i tillegg lader den fra 20 til 80 prosent på en halvtime og den kan også lade trådløst, lover Stig-Ove Langø i Samsung Norge.
Kanskje nye kamerakonge
Selv om de ytre målene ikke er så ulike S8+ så er dette en mer velutstyrt telefon. Bortsett fra pennen har den fått to kameraer. Et 12 MP kamera som tar seg av den vanlige vidvinkelen og ett med den samme sensoren tar seg av tele.
Mange kommer jo med to kameraer for tiden, men begge disse har 2X optisk zoom og 10X digital. Da begynner det å bli vanskelig å være stø på hånden, men heldigvis har begge optisk bildestabilisering.
En fiffig detalj er at kameraappen kan zoome ved at du trekker utløserknappen frem og tilbake. Det gjør det mulig å kontrollere alt med en finger.
Vidvinkelen har f/1,7, mens telekameraet har f/2,4. Temmelig bra i en så tynn innpakning. Frontkameraet er på 8 megapiksler. Det kan også skilte med autofokus og f/1,7.
– Men se her, sier Langø. Med to kameraer kan telefonen ta to bilder samtidig av personen. Og så kan den bruke dybdeinformasjonen til å skille ut personen fra bakgrunnen. Du får en glideskala for å bestemme hvor kraftig effekten skal være i den såkalte Live Focus-funksjonen.
Mer minne
Note 8 setter ny rekord i arbeidsminne. Der S8 har 4 GB kan penntelefonen skilte med hele 6 GB. I tillegg vil de fleste telefonene som selges i Norge få såkalt hybrid dual-SIM. Det vil si at man kan ha et ekstra SIM-kort og en minnebrikke i samme port, hvor man også kan ha et microSD-kort på opptil 256 GB. Sammen med de innebygde 64 gigabytene vil det være ganske generøst med lagringsminne om det utnyttes.
Ikke billig
Note 8 kommer i første omgang i svart eller gull og vil koste 9 900 kroner. Frem til 15. september følger det med en Samsung DeX som gjør at du kan dokke telefonen og koble den til en stor skjerm med tastatur og mus som til sammen gjør den til en svær Android PC. Normalt koster en DeX 1590 kroner.
Det følger med en såkalt smart svitsj som gjør det enkelt å flytte innhold over fra andre telefoner. Samsung ønsker å gjøre det enkelt å forlate konkurrentene ved å koble sammen telefonene med USB-kabel.