TJUVHOLMEN (digi.no): Virtualiseringsekspertene i VMware har nettopp hatt sin store konferanse i San Francisco, og selskapets norske representanter er forståelig nok giret for fremtiden. Virtualisering, programvarebaserte datasentre og mobilitet er i vinden mer enn noensinne, og VMware vil gjerne posisjonere seg som en leverandør som er klar for fremtiden, som fungerer med alle plattformer og alle applikasjoner. En nøytral aktør.
Pressemøtet var samtidig en anledning til å hilse på den relativt ferske norgessjefen i VMware, Nina Gullerud.
– Det er et firma som tiltrakk meg først og fremst på grunn av innovasjon, sier Gullerud til digi.no. – Her er det mennesker med mye «passion», de brenner for det de driver med, og vi har en tro på at vi kan være med å forme fremtidens IT-løsninger, forteller hun.
– Vi skal hjelpe kundene våre med å gå gjennom den digitale transformasjonen som nå skjer. Det er endring hele veien og det er hele tiden nye ting å ta tak i.
Les også: Norsk nettsky inntar Europa
VMware er et stort selskap med verdensomspennende tilstedeværelse, men forsøker samtidig å være relevant for lokale, norske bedrifter, noe Gullerud er veldig tydelig på. Det må drives frem innovasjon i Norge, og Gullerud viser til utenlandske suksesser som Uber, Airbnb, Netflix, Tesla og lignende som eksempler på hvordan IT og teknologi driver frem innovasjon som på mange måter forandrer verden, og det er dette Norge må bli flinkere på.
Innovasjon er alt
– Det vi må ta innover oss som VMware Norge og norsk IT-bransje er at disse bildene ofte savner norske eksempler. Den store diskusjonen rundt Uber i Norge var når taxiselskaper klaget til politikerne og ba om fredning og hjelp, fordi her dukket det opp en skummel aktør fra utlandet. Da hadde man allerede sett suksessen til Uber i USA. Man prøvde å komme opp en applikasjon, men klarte ikke å være konkurransedyktige nok.
VMware har ikke den absolutte løsningen, men vil være behjelpelige med å være med på utviklingen av den neste store norske IT-suksessen.
– Jeg tror at vi som nasjon er blitt litt selvtilfredse, vi har levd litt for godt med vår oljebasert økonomi litt for lenge, jeg tror faktisk at den lille nedturen som nå skjer, faktisk er den største muligheten som ligger foran oss som IT-aktører de neste fem til ti årene. Vi kan være med og løfte Norge. Vi kan være med og skape de arbeidsplassene som alle sier vi trenger, sier Nina Gullerud.
– Jeg håper at når vi har holdt på med fem år til at vi kan erstatte dette bildet med andre norske eksempler som har begynt med IT som et konkurransefortrinn i bunn. Vi i VMware ønsker å være med og fasilitere denne transformasjonen. Vi har tatt utgangspunkt i at fremtiden er veldig drevet av IT.
Det er også hvordan vi jobber som er i stor endring for tiden, med stadig større fokus på mobilitet, på det å kunne være pålogget hvor som helst, når som helst, og ha tilgang til de relevante applikasjonene fra en hvilken som helst plattform.
– De gamle modellene for arbeid er gått ut på dato, mener VMware-sjefen. – Vi må fange opp nye trender, komme med kundenes behov raskere, komme med en forretningsmodell som ikke er så avhengig av gamle organisasjonsstrukturer, fysiske bygninger, kontorplasser.
– Utfordringen er at vi har en sterk historikk i IT-bransjen som er knyttet til maskinvare. Men verden er gått videre, og infrastrukturdrevne virksomhetene klarer ikke å levere tjenester godt nok. Vår løsning er å være softwaredefinert. Vi begynte vår suksess med virtualisering av servere, vi går videre med virtualisering av nettverk og lagring, og jobber med å kunne levere tjenester raskere. Vi flytter fokus fra infrastruktur til tjenestelaget, påpeker Gullerud.
Les også: De fleste velger Amazons nettsky
Kristine Dahl Steidel, som er partnerdirektør i Norden/Baltikum, er mer spesifikk på dette.
– Vi har kommet til et punkt der infrastrukturen er blitt så kompleks og så avhengig av dyr kompetanse at bedriftene klarer ikke å få det til å henge sammen. Det vi gjør i VMware er å gjøre om det vi gjør i hardware, og det vi har kunnet gjøre i hardware i mange år, og som har vært helt riktige valg i alle bedrifter, om til software. Det gir så mange flere muligheter. Det er lettere å automatisere tjenester, det er lettere å gjøre backup og recovery, det er lettere å ta kopier av tjenester.
– Det er det som er fundamentet vårt. Det vi gjør er i stor grad likt det Google og Amazon har gjort med sine plattformer, men de har laget proprietære løsninger som støtter deres egen applikasjon. Det vi gjør er å lage det som en industristandard. Vi har snakket om cloud, så begynte vi å snakke om hybrid cloud, og nå snakker vi om unified hardware cloud. Meningen bak er at vi nå faktisk kan koble det sømløst sammen. For en bedrift som kan koble sammen sitt private datasenter, alt det som står av tradisjonelle applikasjoner, kan kobles til vår Cloud Air. Da kan du som organisasjon faktisk se på alt som en utvidelse av ditt eksisterende data, sier Dahl Steidel.
Ta sjanser
Hun avslutter med å vise til fem hovedpoenger som kom frem under selskapets nylige storkonferanse. Først, asymmetri. Etablerte bedrifter må lære seg å innovere som en oppstart, samtidig som de ivaretar sine styrker relatert til størrelsen. Felles nettskyløsninger er det andre punktet, som ikke skiller mellom private og offentlige løsninger, men en hybrid mellom de to.
Sikkerhet er tredje punkt, VMware tror at et virtualiseringslag kan være det som endrer kybersikkerhet for alltid. Dette kaller de til og med for en renessanse innen sikkerhet.
Automatisering og proaktive løsninger er det fjerde poenget – vi vil se stadig mer kunstig intelligens og maskinlæring i tiden fremover.
Til slutt – risiko. Bedrifter som ikke tar sjanser, utsetter seg selv for størst fare. Det å ta sjanser er faktisk mindre farlig enn å være passiv. Fire av ti av dagens ledende teknologibedrifter vil være borte, slått sammen med andre eller dramatisk endret innen år 2025, spår VMwares eksperter, og det gjelder å satse for å overleve.
Som et eksempel på hvordan man kan ta sjanser og inngå nokså uventede partnerskap viser VMware til den nylige avtalen mellom selskapet og Microsoft, der virtualisering skal brukes til å hjelpe bedrifter med å migrere til Windows 10 samtidig som alle bedriftens applikasjoner og skreddersydde løsninger ivaretas. Denne tjenesten, kalt Project A2, går i beta neste år, og er definitivt et spennende skritt fremover.
Les også: Gamle fiender slår seg sammen
Med en stadig mer nettskybasert verden er det altså ingen tvil at VMware vil være i sentrum av dette med sine hybridløsninger. Tiden får vise om strategien er riktig.