JUSS OG SAMFUNN

- Vi ønsker ikke et angiversamfunn

Nei til mobilapp som melder inn «mistenkelig atferd».

Justisminister Grete Faremo vil ikke ta initiativ til en kontroversiell angiverapp, slik hennes kolleger i USA har tatt i bruk.
Justisminister Grete Faremo vil ikke ta initiativ til en kontroversiell angiverapp, slik hennes kolleger i USA har tatt i bruk. Bilde: Marius Jørgenrud
12. mars 2012 - 11:15

I USA har myndighetene laget egne mobilapplikasjoner der innbyggerne oppfordres til å melde ifra om mistenkelig atferd i samfunnet.

Med et par kjappe klikk kan det meste meldes inn, også anonymt, inkludert kartposisjon, bilder og ulike kategorier. Både graffiti, vold, mulig terror og annen kriminalitet kan rapporteres.

Da digi.no skrev om fenomenet i forrige uke ønsket ikke fornyingsdepartementet å uttale seg om teknologi brukt på denne måten var interessant for dem. I stedet spilte de ballen videre til politi- og justismyndighetene.

Ønsker ikke et angiversamfunn

Nå foreligger svaret, i form av en uttalelse fra justisdepartementet til digi.no.

- Det foreligger for tiden ikke planer for et slikt system. Det har noen betenkelige sider ved seg at alle norske borgere i enhver sammenheng på en enkel måte skal kunne rapportere om det de selv vurderer som mistenkelig aktivitet.

«Suspicious activity reporting»: I USA blir publikum nå oppfordret til å sende inn tips om mistenkelig atferd, blant annet via denne mobilappen utviklet av delstaten West Virginia. <i>Bilde: digi.no</i>
«Suspicious activity reporting»: I USA blir publikum nå oppfordret til å sende inn tips om mistenkelig atferd, blant annet via denne mobilappen utviklet av delstaten West Virginia. Bilde: digi.no

Det har ikke lykkes digi.no å få justisministeren selv i tale, men kommunikasjonsenheten til Grete Faremo (Ap) forsikrer at politisk ledelse stiller seg bak uttalelsen.

- Vi ønsker ikke et angiversamfunn. På den annen side er det ønskelig med et samfunn hvor vi alle er bevisste på vårt individansvar for egen og andres sikkerhet, sier pressekontakt i departementet.

Heller ikke Datatilsynet syntes en egen mobilapp for innrapportering av mistenkelig aktivitet er noen god ide.

- Jeg er skeptisk. Det skal være en terskel for å melde ifra ting til politiet. En enkel mobilapp og noen tastetrykk for å melde inn sine mistanker vil være å utvikle samfunnet i helt feil retning, sa tilsynsdirektør Bjørn Erik Thon til digi.no før helgen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.