TELEKOM

– Vi spionerer ikke

Huawei trapper opp polemikken mot amerikanske beskyldninger.

Huawei-sjef Ren Zhengfei lovet milliardinvesteringer i Storbritannia da han møtte den britiske statsministeren David Cameron i september i år. I den britiske byen Banbury har Huawei siden 2010 samarbeidet med britiske sikkerhetstjeneste om å drive en «Cyber Security Evaluation Centre».
Huawei-sjef Ren Zhengfei lovet milliardinvesteringer i Storbritannia da han møtte den britiske statsministeren David Cameron i september i år. I den britiske byen Banbury har Huawei siden 2010 samarbeidet med britiske sikkerhetstjeneste om å drive en «Cyber Security Evaluation Centre». Bilde: Huawei
12. okt. 2012 - 08:37

Oslo (NTB-Kjell Arild Nilsen): Det kinesiskeide telekomselskapet Huawei er svært opptatt av sikkerhet og driver ikke etterretningsvirksomhet for Kina, forsikrer selskapets representant Kenneth Fredriksen.

Fredriksen er visepresident for Huaweis avdeling for Sentral- og Øst-Europa og Norden, i alt 23 land. Huawei er i USA blitt anklaget i en Kongress-rapport for å være et redskap for kinesiske myndigheter og for å muliggjøre spionasje.

IT-sikkerhet handler ikke om at dette er et kinesisk selskap, men er et globalt spørsmål hele bransjen må ta alvorlig, understreker Fredriksen. For Huawei er dette innarbeidet i hele organisasjonen, legger han til.

– I Storbritannia har Huawei opprettet et sikkerhetssenter i samarbeid med britisk sikkerhetstjeneste der bare britiske statsborgere har adgang. Tjenestene som utføres der, tilbyr vi også samarbeidspartnere i andre land, sier Fredriksen.

Senteret i den lille byen Banbury kalles «Cyber Security Evaluation Centre» og ble opprettet i 2010.

– Privat selskap
Fredriksen avviser anklagene som er kommet mot selskapet i USA, om at Huawei er et redskap for kinesiske myndigheter

– Den amerikanske kongressrapporten bygger bare på indisier, sier Fredriksen, som også viser til at EU-kommisjonen har satt en foreløpig strek for sin gransking av selskapet.

På spørsmål om han er overrasket over at det settes søkelys på hvem selskapet tjener og forholdet det har til kinesiske myndigheter, svarer Fredriksen at man var klar over at amerikanske myndigheter arbeidet med en rapport.

– Men Huawei er et privat selskap som er uavhengig av myndighetene.

Han mener det også gjelder forholdet til kommunistpartiet. Fredriksen er ukjent med at Kinas kommunistparti har en egen gruppe i selskapet.

– Og jeg kan ikke si noe om den politiske holdningen til mine kolleger, tilføyer han.

Eksoffiser eier 2 prosent
Den største eieren er grunnleggeren Ren Zhengfei, tidligere offiser i Kinas væpnede styrker Folkets frigjøringshær.

Ifølge Fredriksen eier Ren i dag cirka 2 prosent av aksjene i selskapet.

– Resten av aksjene eies av selskapets ansatte, sier Fredriksen, og presiserer at dette til nå bare omfatter selskapets kinesiske ansatte. Men ordningen skal utvides til også å omfatte ansatte i andre land.

Han understreker at Huawei er fullstendig avhengig av sine partneres tillit, og at selskapet så langt nyter stor tillit i alle markeder der de opererer, i over 140 land.

Ren og Sun
Blant de faktorer mange har pekt på som indikerer et tett forhold til Kinas myndigheter, er nettopp grunnleggeren Ren Zhengfeis bakgrunn som offiser. En annen sentral person er den kvinnelige styrelederen Sun Yafang. USAs etterretningstjeneste CIA meldte i 2011 at Sun har arbeidet for det kinesiske departementet for statssikkerhet.

Ifølge selskapets hjemmeside eies aksjene fullstendig av Huaweis vel 65 000 kinesiske ansatte gjennom deres valgte representanter på aksjonærmøtene. Selskapet holdt inntil for få år siden hemmelig hvem som satt i Huaweis styre.

– Som andre selskaper har det sin interne kommunistpartikomité hvis nøyaktige formål er mystisk, heter det i en artikkel om Huawei i Financial Times 9. oktober.

Kinesiske myndigheter har gitt betydelig støtte til selskapet. Da daværende statsminister Zhu Rongji besøkte Huawei i 1996 med sjefene for fire av Kinas største banker på slep, beordret Zhu på stedet bankene til å gi Huawei nødvendig finansiell støtte, skriver Financial Times-journalisten Richard McGregor i boka «The Party – The Secret World of China's Communist Rulers». (©NTB)

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.