BEDRIFTSTEKNOLOGI

– Vi stikker et sugerør inn i alt. Dette fjerner en tidstyv

Søketeknologi fra Trondheim lever i beste velgående, mener norsk-amerikanske Virtualworks.

Virtualworks utvikler enterprise søkeløsning, som lar seg integrere i bedriftens miljø og indekserer det meste.Her viser Geir Kalleberg frem et standard webgrensesnitt for søk på tvers av kundens ulike filservere og applikasjoner. Dette grensesnittet er valgfritt å bruke.
Virtualworks utvikler enterprise søkeløsning, som lar seg integrere i bedriftens miljø og indekserer det meste.Her viser Geir Kalleberg frem et standard webgrensesnitt for søk på tvers av kundens ulike filservere og applikasjoner. Dette grensesnittet er valgfritt å bruke. Bilde: unknown
26. nov. 2015 - 08:06

Virtualworks så dagens lys i Amerika i 2009. Det er et rent programvarehus startet opp av Citrix-gründer Ed Iacobucci og nordmannen Erik Baklid, tidligere grunnlegger av Telecomputing.

Året etter kjøpte de opp Infofinder fra Trondheim, som siden 2000 utviklet søketeknologi litt i skyggen av Fast Search & Transfer, Yahoo og Google.

Arven fra Trondheim

Slik går det en rød tråd fra det unike forskningsmiljøet på søketeknologi som oppsto rundt Sintef og NTH/NTNU på 1990-tallet og fram til dagens Boca Raton i Florida i USA.

Selv om hovedkvarteret ligger i den subtropiske solskinnsstaten, så må vi nesten kalle dette et norsk IT-selskap så godt som noen.

Medgründer Erik Baklid overtok som konsernsjef da Iacobucci døde av kreft for to år siden. Med i ledelsen er også broren Truls Baklid, samt Torbjørn Kanestrøm, tidligere global salgssjef i Fast.

De har utviklerkontorer både i Trondheim, på Lysaker og i Boca Raton. Dessuten er mer enn halvparten av investorene til det privateide selskapet norske. Citrix er også investorer, men uten nærmere samarbeid– de er passive eiere.

Lovende lisenssalg

Nå tror de på en ny vår for søkeløsninger. En rekke kommuner har tegnet avtaler den siste tiden, men selskapet opplever interesse fra mange andre typer virksomhet.

– Dette er fortsatt et selskap som ikke tjener penger, men vi forventer å gå cash positive til neste år. I tredje kvartal leverte vi 30 prosjekter og en omsetningsvekst på rundt 300 prosent i Norge. Det er mange store avtaler både innen offentlig sektor, advokatfirmaer, oljebransjen, ja egentlig innen de fleste områder, sier norgessjef Geir Kalleberg.

Han hevder hardnakket at selskapet forventer rekord på lisenssalg i hvert eneste kvartal fremover. Neste år snakker vi om tre-gangeren sammenlignet med 2015, ifølge Kalleberg, som i våres byttet jobb etter femten år hos Datametrix.

Orden i kaoset

Til neste år blir kontantstrømmen positiv, ifølge Geir Kalleberg, som venter rekordsalg i hvert kvartal fremover. Bilde: unknown
Årsaken er delvis at datamengdene øker dramatisk, mener han. Inspirert av kommunalminister Jan Tore Sanner velger Kalleberg å kalle dette en tidstyv.

– Det er et sammensurium av rot som hindrer det å jobbe smart og effektivt. Det er dette vi vil bekjempe.

Løsningen indekserer kundens filservere, CRM-system, Office 365, Sharepoint, eller egentlig alt som Virtualworks har utviklet såkalte connectorer for og kan finne relevant informasjon i. Dette skjer uten at man trenger å logge seg inn i de enkelte underliggende applikasjonene.

– Vi stikker et sugerør inn i alt og ivaretar samtidig kundens eksisterende sikkerhetsstruktur. Så kan du filtrere på filtyper, tidspunkt og så videre.

Kalleberg trekker fram mobilen for å demonstrere. Kunder kan integrere søkegrensesnittet som de vil, men selskapet tilbyr også eget webgrensesnitt.

– Her er mine sist åpnede filer på tvers av alle løsninger. Det er litt PDF-er, noen Powerpoint-presentasjoner, noen e-poster. Men det kan også være CRM-oppslag, egentlig alt mulig av filer og applikasjoner. Fra trefflistene får man også forhåndsvisning av dokumentene, slik at du enkelt kan bla deg videre.

Åpen teknologi, eget rammeverk

– Det er fortsatt deler av Infofinder-løsningen som er i bruk, men vi har gjort en total ombygging av plattformen de seneste årene, sier Kalleberg og nevner fremskritt blant annet innen modularitet, skalerbarhet og sikkerhet.

Ellers forklarer han at løsningen er basert på åpen kildekodeløsningen Apache Solr.

– Det vi har bygget er egentlig rammeverket rundt. Vi har også brukt mye tid på disse connectorene. I dag har vi rundt 60 applikasjoner som støttes. På hver case vi vinner bygger vi en ny.

Vakuum etter Fast

Hvorfor det begynner å løsne for Virtualworks akkurat nå har ikke Kalleberg det helt klare svaret på, før han nevner at selskapet er blitt såkalt Tier 2-partner med Atea. Det monner nok en del. Virtualworks selger utelukkende gjennom partnere.

I tillegg tror han bortfallet av Fast er en del av forklaringen. I hvert fall i det norske markedet. Etter at Microsoft slukte Fast ble Fast-teknologien innlemmet i Sharepoint, mens den tidligere stand-alone-utgaven eller Linux-versjonen ikke lenger tilbys.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.