Betalingsgiganten Nets er det nye navnet etter sammenslåingen av blant andre BBS og det danske motstykket PBS.
Det nye storkonsernet er et av Nord-Europas største på betalingssystemer, og håndterer årlig rundt fem milliarder transasjoner.
Navnebyttet har samtidig gjort at domenenavnet «nets» plutselig er verdt en slump penger i flere land. Det har ført til kontrovers.
I Danmark er det webdesigneren Sten Kristian Axelsen som kontrollerer nets.dk. Domenenavnet tilsvarer navnet hans baklengs.
Han hevder at PBS helt anonymt kontaktet han og tilbød 100 kroner for å overta nettadressen, ifølge Computerworld.dk.
- De prøvde å godsnakke med meg og forklare at navnet ville gjøre mer nytte for dem. Men jeg bruker faktisk domenenavnet, og har hatt det siden 2000. Jeg er selvfølgelig ikke interessert i å gi dette fra meg bare fordi PBS har byttet navn, sier Axelsen til avisen.
Etter å ha nektet å selge skal han ha mottatt et mer generøst tilbud, men fortsatt ikke nok til at det fristet å kvitte seg med nets.dk. Nettstedet hans er i skrivende stund nede med en feilmelding.
- Truet med advokter
Tonen mellom betalingsgiganten og webdesigneren skal ha blitt stadig verre. Axelsen hevder at Nets truet han med advokater.
- De blir veldig sure når jeg nekter å selge. En markedssjef gjorde meg oppmerksom på at at de har landets beste advokater til rådighet, og at de vil ta fra meg domenenavnet uansett, sier han til Computerworld.dk.
Saken har nå gått til den danske domeneklagenemda, og Axelsen venter på en henvendelse derfra.
Det norske domenenavnet nets.no har i over ti år vært i bruk av det kristne koret Nedre Eiker Ten Sing.
Ifølge Norids register har koret fortsatt eierskapet, men trafikken derfra rutes nå rett til nets.eu, der Nets har sine hjemmesider.
Det betyr at koret har inngått en avtale. Hva avtalen innebærer er uklart, men etter det digi.no får høre skal de ha mottatt en rund sum.
- De fikk en veldig god pris for dette, og er glade og fornøyde, sier en BBS-ansatt som ønsker å være anonym.
Senere får vi bekreftet at Nets har kjøpt domenet fra koret.
- Ja, det er riktig. Man kjenner seg litt liten når man blir kontaktet av et stort selskap, men vi gjorde det klart at vi ikke ville gi dette fra oss uten kompensasjon, sier Øystein Haare, tidligere leder av koret og mannen domenet har vært registrert på.
Nedre Eiker Ten Sing stilte som krav det Haare omtaler som «en betydelig gave». Dette fikk de, men partene har blitt enige om å ikke gå ut med kronebeløpet.
- Vi sier oss godt fornøyd med avtalen. Dette skal gå til ungdomsarbeid i området, sier Haare og nevner musikkutstyr til live-innspillinger som miksepult, mikrofoner og lignende.
Nettstedet trengte de uansett ikke. Koret har nemlig mer og mer gått over til bruk av sosiale medier, nærmere bestemt Facebook.
Håper på dansk løsning
Informasjonssjef i Nets Sigbjørn Larsen sitter i møte og ber oss sende spørsmålene på e-post når digi.no ringer. Vi ønsker å høre selskapets side i saken, og spesielt med hensyn til påstandene om trusler og skambud i Danmark.
- Vi er lei for at saken har blitt oppfattet slik. Vi har helt fra starten av hatt en dialog med vedkommende, og har bedt om et utspill fra ham, som vi hittil ikke har mottatt. Vi er imidlertid fortsatt åpne for å finne fram til en løsning, svarer Larsen.
Les også:
- [30.09.2010] «Den lille mand» får beholde domene