Vi tester 5G fra Telenor

5G handler om mye mer enn ren hastighet, men det er hastigheten vi kan teste nå.

Veldig rask: Når vi målte ytelsen på Telenors 5G-testbasestasjon i Spikersuppa i Oslo sentrum fikk vi en svært imponerende nedlastingshastighet. Det lover godt for den nye teleteknologien, selv om det gjenstår masse før den kan kalle seg moden.
Veldig rask: Når vi målte ytelsen på Telenors 5G-testbasestasjon i Spikersuppa i Oslo sentrum fikk vi en svært imponerende nedlastingshastighet. Det lover godt for den nye teleteknologien, selv om det gjenstår masse før den kan kalle seg moden. Foto: Odd Richard Valmot
19. mars 2020 - 06:47

Etter en lang arbeidsdag på hjemmekontoret, hva er vel ikke bedre enn å gå en tur til en nesten koronatom Spikersuppe i Oslo for å se hva 5G er god for. Vi hadde lånt et 5G-klart simkort fra Telenor og den nye Mate-X foldetelefonen fra Huawei.

Distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland og dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor tester 5G foran Nidarosdomen i Trondheim sentrum.
Les også

Telenor åpnet 5G ni steder i landet

Samsungs nye S20 Ultra, som er klar for 5G, hadde ikke fått den programvareoppgraderingen den trenger for å fungere. Samsung svarer at den vil komme når 5G blir tilgjengelig for alle, mens Telenor under 5G-lanseringen fredag den 13. mars fortalte at oppdateringen kommer i april. Derfor er det bare Huaweis 5G-mobiler som kan bruke Telenors 5G-nett foreløpig.

I Finland, og andre land hvor 5G er skrudd på, har Samsung-telefonen fått programvareoppdateringen som skal til for å kunne brukes på 5G. Så i mellomtiden er det Huawei som gjelder. Enn så lenge fikk S20 Ultra gjøre jobben som 4G-referanse siden den hadde simkort fra Telia.

Alene på 5G

Tregeste test: Selv den tregeste målingen på 5G var veldig rask. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Tregeste test: Selv den tregeste målingen på 5G var veldig rask. Foto:  Odd Richard Valmot

Det må sies at vi nok hadde basestasjonen nesten for oss selv, og det hjelper på tallene. På den annen side er den på ingen måte optimalisert ennå. Selv om 5G-nettet er åpnet for alle med abonnement fra Telenor og 5G-mobiler, er dette helt i begynnelsen på å ta i bruk 5G. Den vil nok få mer ytelse etter hvert.

Men uansett. Når vi måler med Speedtest, som kjører på Ooklas testsystem, fikk vi imponerende tall. Vi kjørte flere tester og de lå mellom 778 og 793 Mbit/s på nedlasting. Og mellom 45,8 og 47,7 Mbit/s i opplasting. Svartiden (latency) lå mellom 11 og 15 millisekunder (ms). Dette er 1,5-2 ganger så kjapp svartid som er vanlig i 4G-nettene.

Nettverkshastigheten er det ingen ting å si på. Den er nesten fire ganger raskere på nedlasting, og det er jo det viktigste. Derimot målte vi høyere opplasting over 4G, faktisk 64,5 Mbit/s. Svartiden var litt bedre på 5G, selv om det er langt unna de 1 ms som vi hører om i spesifikasjonene til 5G. Det skyldes at den første versjonen av 5G baserer seg på 4G for å koble opp samtalene. Denne versjonen kalles  «non standalone» 5G. Det er først når «ekte» 5G - «standalone» kommer på markedet at de riktig kjappe svartidene på ned mot og under ett millisekund vil være på plass.

Sett riktig nett: Med et 4G-SIM-kort og en S20-telefon, som er satt til å se etter 5G som programvaren ikke er åpnet for ennå, går det tregt. Når du velger bort 5G går det kjappere. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Sett riktig nett: Med et 4G-SIM-kort og en S20-telefon, som er satt til å se etter 5G som programvaren ikke er åpnet for ennå, går det tregt. Når du velger bort 5G går det kjappere. Foto:  Odd Richard Valmot

4G

Om ikke 4G var like lite belastet som 5G-basestasjonen, tenker vi at den var uvanlig lite belastet. Det var ikke mye folk å se i et ellers travelt område. Derfor forventet vi høy ytelse, og det fikk vi. Det er verd å tenke på at 4G er en svært moden og optimalisert teknologi, mens 5G knapt har fått på tøflene.

Sammenlikner vi med 4G er 5G selvfølgelig mye mer imponerende, men vi tviler på at mange vil merke forskjellen på litt over 200 Mbit/s og i underkant av 800 Mbit/s, med mindre det skal lastes ned filmer eller masse tunge filer. Slikt gjør man gjerne når man har wifi-dekning uansett.

Er det så tregt?

Samsung Galaxy S20 Ultra er en forholdsvis stor telefon.
Les også

Samsungs nye topptelefon: Dette er rett og slett en innertier

Når vi testet med Telias 4G-nett derimot fikk vi først litt hakeslepp. Det kan da ikke være så mye dårligere enn Telenors? Vi målte 37 Mbit/s ned og 22 Mbit/s opp og en svartid på 25 ms.

Men faktisk, Telia var helt på samme nivå. Når vi gikk inn i S 20 Ultra-telefonen og skrudde av 5G foretrukket i innstillingene, var det ikke store forskjeller på Telenor og Telia på 4G. Det at telefonen prøver å finne 5G, tar tydeligvis masse kapasitet. Det kan være et godt tips til alle som kjøper en av Samsungs nye 5G-telefoner. Sett den på maks 4G før Samsung slipper programvaren som åpner for 5G.

Bretter ut: På Huaweis brettetelefon er det lett å bla seg gjennom innstillinger. Submenyene dukker opp på høyre side etter hvert som man velger innstillinger. Her kan vi se hvordan telefonen håndterer de ulike nettverkene. Har du en Samsung S20 bør du gå inn i menyen «Foretrukket nettverksmodus» og sette at den ikke velger 5G. Da øker nettverksytelsen kraftig. Inntil Samsung slipper programvaren som skal til for å bruke 5G. <i>Foto:  Odd Richard Valmot</i>
Bretter ut: På Huaweis brettetelefon er det lett å bla seg gjennom innstillinger. Submenyene dukker opp på høyre side etter hvert som man velger innstillinger. Her kan vi se hvordan telefonen håndterer de ulike nettverkene. Har du en Samsung S20 bør du gå inn i menyen «Foretrukket nettverksmodus» og sette at den ikke velger 5G. Da øker nettverksytelsen kraftig. Inntil Samsung slipper programvaren som skal til for å bruke 5G. Foto:  Odd Richard Valmot
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.