TELEKOM

- Vi vil gi dere bredbånd

Fjellmast kan redde nettløse bergensere.

Radiobasert bredbånd er en god løsning for grisgrendte strøk. Her fra sendeutstyret til Direct Connect på Veset.
Radiobasert bredbånd er en god løsning for grisgrendte strøk. Her fra sendeutstyret til Direct Connect på Veset.
21. sep. 2010 - 06:08

Etter å ha drømt om bredbånd i årevis kan det nå bli en løsning for 200 husstander på Hetlebakken i Bergen.

digi.no skrev i forrige uke om området, der beboerne ikke engang får ISDN.

De bor noen kilometer fra Åsane sentrum, men Telenor finner det ikke lønnsomt å sette opp nødvendig utstyr for fastbredbånd. Fjellene rundt skjermer dessuten området fra tilbydere av mobilt bredbånd, som Telenor og ICE.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Bredbåndsfirmaet Direct Connect sier de leste saken med stor interesse. De har allerede utstyr i nærheten.

Nå ønsker de å gi et tilbud på utbygging også i Hetlebakken.

Haugo-masten er nærmest og den som må forbindes med Hetlebakken, ifølge Direct Connect.
Haugo-masten er nærmest og den som må forbindes med Hetlebakken, ifølge Direct Connect.

- Vi har trådløst radiobredbåndsutstyr på Osterøy bare seks kilometer unna Åsane. Én enkelt mast mellom Åsane og Haugo-masten på Osterøy vil kunne dekke disse husstandene med bredbånd på 4 megabit begge veier, forteller salgssjef Vidar Fineide til digi.no.

Selskapet må sette opp utstyret i fjellet for å kunne dekke området i dalen nedenfor. Det kan bli svært billig, eller noe dyrere avhengig av allerede tilgjengelig infrastruktur.

- Det som er avgjørende er om det er hus eller en etablert byning med strøm til stede. I så fall vil det bare være snakk om noen få tusen kroner i utstyr for å etablere videre link.

Dersom dette ikke finnes i området må de støpe betong, og etablere et nytt sendepunkt, samt skaffe til veie strømtilførsel. Prisen på dette varierer, og kan etter det digi.no får opplyst fort koste 50 - 100.000 kroner, kanskje mer.

Selskapet har også erfaring med å etablere sendepunkt fra fjellet med solcellepanel og vindmølle. - Ganske så spektakulært, sier salgssjefen.

Direct Connect leverer bredbånd til rundt 6000 kunder og over hundre distriktskommuner rundt i landet, ofte på plasser ingen andre har kunnet levere.

Rent teknisk takler selskapets radiomottakerutstyr 10 megabit begge veier. Direct Connect sier de tilbyr hastigheter fra 1 til 8 megabit per sekund til den enkelte kunde.

- Vår mast på Tveitafjellet er ganske spektakulær. Det er ikke strømkabler dit, så den drives av solcellepanel og vindmølle, sier Vidar Fineide i Direct Connect.
- Vår mast på Tveitafjellet er ganske spektakulær. Det er ikke strømkabler dit, så den drives av solcellepanel og vindmølle, sier Vidar Fineide i Direct Connect.

- Hvor mange beboere må kjøpe abonnement før dette blir lønnsomt for dere?

- Det tør jeg ikke si før jeg har undersøkt nærmere om etablering av senderen. Hvis vi kan sette opp utstyr på etablert bygning med strøm, eller kommunen kan bistå med innplassering på et gunstig punkt, holder det ofte med 10-20 kunder, sier Fineide.

- Dette begynner å lukte fugl

Arthur Rasmussen fra Hetlebakkvegen har forsøkt å få bredbånd til området i ti år. Han mottar nyheten med glede.

Etter forrige ukes oppslag i digi.no har han dessuten blitt oppringt av andre som ønsker å tilby bredbåndstjenester, blant annet AS Distriktsnett som også leverer radiosamband i nærheten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

- Dette er helt strålende. Jeg har blitt oppringt av flere. Dette begynner virkelig å lukte fugl, sier Rasmussen.

Dette begynner virkelig å lukte fugl. Rasmussen tror ikke det finnes etablert bygningsmasse med strøm på fjelltoppen, noe som i så fall betyr at utbyggingen vil koste noen kroner.

Tilskudd

Staten stiller som kjent med Høykom-midler, offentlige tilskudd øremerket utbygging av bredbånd i distriktene - som det kan søkes om. I tillegg er det flere muligheter, som å gå inn i et spleiselag med privatpersoner, bedrifter og kommunen.

- Vi har erfaringer fra andre kommuner hvor bedrifter og privatpersoner har fått innvilget opptil 50.000 kroner i noen tilfeller. Det er uavhengig av Høykom-midlene fra staten, sier salgssjef Vidar Fineide i Direct Connect.

Fineide virker overbevist om at det nå kan bli en endelig løsning for de bredbåndsløse utenfor Åsane i Norges nest største by.

- Sannsynligheten for å få dette til er rimelig stor, fastslår han.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.