AVTALER & KONTRAKTER

Viju danket ut Atea

Storkontrakt med Forsvaret.

Viju skal levere samhandlingsløsninger til Forsvaret, som kan komme til  handle for en halv milliard kroner av den nye leverandøren. Her fra Forsvarets operative hovedkvarter utenor Bodø.
Viju skal levere samhandlingsløsninger til Forsvaret, som kan komme til handle for en halv milliard kroner av den nye leverandøren. Her fra Forsvarets operative hovedkvarter utenor Bodø. Bilde: FOH
8. apr. 2015 - 11:27

Forsvaret har signert en rammeavtale med Viju på levering av utstyr og tjenester til videokonferanse, nettverksinfrastruktur og audiovisuelle løsninger.

Atea hadde denne avtalen til nå, men måtte se seg slått på mållinjen.

Halv milliard

Avtalen har en varighet på tre år med mulighet til å utvide med to pluss to år. Kontraktsverdi er estimert til MNOK 60-70 pr. år. Dermed kan oppdraget beløpe seg til opp mot en halv milliard kroner.

– Forsvaret blir helt klart den største kunden i Norge. Men vi er vant til å håndtere store kunder, både i Norge og internasjonalt, sier administrerende direktør Odd Sverre Østlie hos Viju til digi.no. Fra før har selskapet både Nav, helsevesenet og flere departementer på kundelisten. Kjernevirksomheten er samhandlingsløsninger med fysiske eller virtuelle møterom, med Cisco som stor partner på videokonferanseløsninger.

Avtalen er ikke eksklusiv.

Hvis det dukker opp større prosjekter, kan Forsvarets logistikkorganisasjon IKT velge å kjøre et eget anbud på det.

Mange om beinet

Flo IKT er tilbakeholden med detaljene i anbudsinnspurten.

– Det var stor interesse om kontrakten, og vi prekvalifiserte fire tilbydere. I innspurten stod det mellom Viju og Atea, sier seniorkonsulent Torgeir Hitland ved FLO IKT.

– Var det store sprik i tilbudene?

– Jeg kan si at Viju leverte en god besvarelse på kvalitet og pris, svarer Hitland.

Les også: Atea gjør et av sine største oppkjøp

Skjerming

Mye av Forsvarets kommunikasjon skal ikke komme uvedkommende for øre eller øyne. Det betyr at det stilles strenge sikkerhetskrav til en del av utstyret.

– Det handler om både fysisk og logisk sikkerhet. For eksempel må kabler skjermes for å unngå tapping av informasjon, og møterom må lyddempes for å hindre avlytting, forklarer Hitland.

Viju kan med andre ord ikke nøye seg med hyllevare.

– Her blir det et spenn fra vanlige kommunikasjonsløsninger til avanserte kontrollrom, og det er hva våre folk brenner for - ikke minst at sikkerheten må gjennomsyre alt vi skal foreta oss. Og det ligger en faglig utfordring i at dette er større i både skala og volum enn det vi vanligvis jobber med, sier Viju-sjef Østlie.

Viju-sjef Odd Sverre Østlie får FLO IKT som sin største kunde i Norge.
Viju-sjef Odd Sverre Østlie får FLO IKT som sin største kunde i Norge.

Stor konkurrent

Hans virksomhet har ikke vokst seg så stor som hovedkonkurrenten etter oppstart omtrent på samme tid i siste halvdel av 90-tallet. Mens Viju kan notere seg en omsetning på drøyt 100 millioner US dollar, ligger Atea på rundt milliarden.

– Hvordan er det å danke ut Atea?

– Konkurransesituasjonen i Norge er sånn at vi ofte finner Atea hos mange av de store potensielle oppdragsgiverne. På vårt fagområde kniver vi mellom å være størst i Norge. Noen ganger det det dem, andre ganger oss, svarer Odd Sverre Østlie.

Atea er bedt om å kommentere utfallet av anbudskonkurransen, man har så langt ikke svart.

Det ligger med andre ord an til at saken blir oppdatert.

Så du denne? Ubåtbunker ble datasenter

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.