KARRIERE

Vil avvikle «fabrikkbyer» i Kina

Eierne av selvmordfabrikken vil bort fra at arbeidere må bo og jobbe på samme sted.

Arbeiderboliger i Kinas fabrikkbyer består stort sett av kummerlige sovesaler, som denne i tilknytning til et anlegg der KYE produserer mus og annet utstyr for blant andre Microsoft. Det er vanskelig å ha et privatliv når man bor slik.
Arbeiderboliger i Kinas fabrikkbyer består stort sett av kummerlige sovesaler, som denne i tilknytning til et anlegg der KYE produserer mus og annet utstyr for blant andre Microsoft. Det er vanskelig å ha et privatliv når man bor slik. Bilde: National Labor Committee
9. juni 2010 - 09:41

I mange år har utenlandske selskaper, særlig fra Hongkong og Taiwan, som etablerer produksjonsanlegg i Kina, bygget opp mer eller mindre lukkede «fabrikkbyer» der opptil flere hundre tusen arbeidere både bor og jobber, og der eierselskapet står for sovesaler og kantiner, samt ulike tjenester og fritidstilbud.

Uavhengige undersøkelser, gjerne gjort i det skjulte, viser hvordan de kummerlige forholdene i fabrikkbyene, kombinert med tvungen overtid og lange arbeidsdager, forsterker oppfatninger blant arbeiderne om at livet ikke er verdt å leve.

I mai skapte fem selvmord – i tillegg til fem i månedene januar til april – ved Foxconns produksjonsanlegg i Shenzhen i det sørøstlige Kina, internasjonal oppmerksomhet om at dette er et alvorlig problem. Foxconn, også kjent som Hon Hai Precision Instruments, produserer forbrukerelektronikk, pc-er og mobiltelefoner for blant annet Apple, Dell, HP og Sony. Foxconn har over 300 000 arbeidere i sin fabrikkby i Shenzhen.

Foxconn tok flere tiltak for å avverge flere selvmord, som å spenne sikkerhetsnett utenfor sovesalvinduene for å hindre folk fra å hoppe i døden. De varslet også kraftige lønnsøkninger: Først 30 prosent i forrige uke, så ytterligere 66 prosent fra 1. oktober, altså rundt en dobling hvis man ser økningene under ett.

I går tok Foxconn-gründer og styreformann Terry Gou til orde for at modellen med store fabrikkbyer drevet av produksjonsselskapet selv er foreldet.

Gou begrunnet påstanden ved å henvise til selvmordene i Foxconns fabrikkby, og til streiken ved et tilsvarende anlegg i Shenzhen, drevet av den japanske bilprodusenten Honda. Han sa at fabrikkbyer – med boliger og tjenester drevet av eierselskapet – var påkrevet når store anlegg måtte bygges opp fra ingenting, men at situasjonen i dag krever en annen løsning.

– Fra i dag vil vi tilbakeføre slike sosiale funksjoner til myndighetene, sa Gou ifølge Financial Times.

Industriproduksjon i Kina i dag preges generelt av svært rask lønnsøkning. Fra flere hold hevdes det at produksjonsselskaper må velge mellom å satse på mer automatisering ved anleggene i Kina, eller etablere produksjon i land der et lavt lønnsnivå kan forventes i overskuelig framtid.

Styreformann Samuel Chin i Foxconn har ifølge Wall Street Journal fortalt sine aksjonærer at selskapet vurderer å flytte deler av produksjonen fra Shenzhen til for eksempel det nordlige Kina eller India. Foxconn har også anlegg i Vietnam, Brasil og Mexico.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.