GPS-klokker til barn har blitt populært blant foreldre som ønsker å holde et øye med hvor barna befinner seg – til tross for at både Datatilsynet og Redd Barna har advart mot utviklingen.
Ett selskap som har hatt suksess med denne typen smartklokker i Skandinavia, er Gator Norge. Ifølge gründer Morten Sæthre er selskapet Europas største leverandør av denne typen klokker.
Sæthre forteller til digi.no at de nå lanserer en app – TeleGAPP – som bruker samme teknologi for å spore posisjonen til venner, familie og andre som bruker appen – selv når appen ikke er i bruk. Appen leveres av et datterselskap til Gator, TeleG AS.
– Vi har hatt stor etterspørsel etter en slik app, da mange med GPS-klokker til barn har eldre barn som er for gamle til klokken, i denne appen kan du se alle dine barn, selv om de er 16-17 år og ikke går med klokke, sier Sæthre.
Han forteller videre at appen også kan brukes til eldre, men at han tror folk flest vil bruke den i mindre grupper – som innenfor familier og interessegrupper.
Ifølge NTB har appen hatt 8000 nedlastinger siden torsdag.
– Du kan styre hvem som skal se deg
Sæthre forteller at mens Snapmap viser hvor venner var sist de brukte Snapchat, så viser TeleGAPP posisjonen hele tiden, slik at man får et sanntidsbilde på hvor folk er til enhver tid.
– Hvordan har dere ivaretatt personvernet i dette?
– Det kommer nye regler på personvern og datalagring til neste år. Det er derfor vi har laget egen ny app. I selve appen kan ingen se dine «ting», sier Sæthre, og understreker at du selv styrer hvem som kan se deg.
Med «ting» mener Sæthre barn som bruker selskapets GPS-klokker, trackere til kjæledyr, og så videre. Informasjon om dette kan også samles i appen.
– Videre så må du ha en Facebook-konto for å logge inn, dette krever at du er 13 år eller eldre. Vi har også satt sperre på at ingen under 18 år får gå «public», altså vises for andre enn sine venner, forklarer Sæthre.
Datatilsynet: – Vi skal tenke oss om
Helge Veum, avdelingsdirektør for teknologi i Datatilsynet, skriver i en kommentar på epost til digi.no at utviklingen vi ser med sporingsapper er naturlig.
– Brukt ryddig og etter ønske fra alle deltakerne kan disse sikkert være et nyttig og positivt instrument i hverdagen, sier Veum.
Han advarer imidlertid om at det er mange utfordringer med denne typen apper.
– Ufrivillig eller skjult bruk tar oss fra det hyggelige, til en type overvåkning som vi klart bør unngå. Også den relativt frivillige bruken er problematisk, om argumentet er at vi må sette oss under overvåkning for å være trygg. En 17-åring med foreldrene kontinuerlig overvåkende er en mindre fri 17-åring, og dette vil være med å styre ungdommens valg – ihvertfall for den delen av hverdagen som telefonene får være med på. Familien bør definitivt ta en prat om dette er noe alle ønsker og hvordan en slik tjeneste skal brukes.
Veum oppfordrer alle til å tenke seg om før de lar seg spore – og tenke gjennom hvem som kan spore dem og hva informasjonen kan brukes til.
– Hvor vi er til en hver tid sier mye om oss som person - både for de som står oss nær og for de som ikke kjenner oss. Og ikke minst for de kommersielle aktørene. Sikkerhet og personvern i utformingen av slike apper er veldig viktig, for eksempel hvordan kontrollerer du hva som sendes av posisjon og andre opplysninger fra appen, sier han.
Han oppfordrer til å lese personvernerklæringer til selskaper som tilbyr denne typer sporingsprodukter. Er den ikke forståelig, bør du finne et alternativ, mener han.