TELEKOM

Vil endelig avklare kreft og mobilbruk

En ny undersøkelse skal omfatte 250.000 folk i fem land over flere tiår.

Hjernesvulst skal ikke er blitt mer hyppig i Norden siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen.
Hjernesvulst skal ikke er blitt mer hyppig i Norden siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen. Bilde: University of Calilfornia, Davis
23. apr. 2010 - 15:17

Fem europeiske land skal være med i en stort anlagt undersøkelse for endelig å avklare om kreft og andre alvorlige lidelser, som Alzheimer, Parkinson og trøbbel i hjerte eller hjerne, kan skyldes bruk av mobiltelefoner.

Undersøkelsen er døpt Cosmos, for «Cohort Study on Mobile Communications». Den ble presentert på en pressekonferanse i London i regi av mobilbransjeforeningen GSM Association.

Målet er å følge minst 250 000 brukere i alderen 18 til 69 år over 20 til 30 år. Undersøkelsen skal kjøres i fem europeiske land: Storbritannia, Danmark, Finland, Nederland og Sverige.

I Storbritannia har Imperial College, som skal ha ansvaret for den britiske delen av undersøkelsen, allerede opprettet et eget nettsted med bakgrunnsinformasjon, og med mulighet for frivillige til å melde seg. 2,4 millioner briter har allerede mottatt en henvendelse om å være med på Cosmos, gjennom fire mobiloperatører som samarbeider med Imperial College om gjennomføringen av undersøkelsen.

Hjernesvulst skal ikke er blitt mer hyppig i Norden siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen. <i>Bilde: University of Calilfornia, Davis</i>
Hjernesvulst skal ikke er blitt mer hyppig i Norden siden 1998, trass i kraftig økt bruk av mobiltelefon i alle lag av befolkningen. Bilde: University of Calilfornia, Davis

Den britiske delen av undersøkelsen har mottatt 3,1 millioner pund (28 millioner kroner) som skal dekke utgifter knyttet til 100 000 respondenter over fem år. Beløpet er bevilget av et pågående forskningsprosjekt kjent som Mobile Telecommunications and Health Research Programme (MTHR).

Representanter for dette prosjektet uttalte på pressekonferansen (den er referert av flere britiske aviser) at det hittil ikke har vært mulig å legge opp til langsiktige undersøkelser. De kortsiktige prosjektene som har vært kjørt hittil, har i hovedsak ikke gitt grunn til å påstå at det er noen sammenheng mellom mobilbruk og alvorlige helselidelser.

Professor Lawrie Challis fra MTHR sa at mange kreftsymptomer dukker først opp ti til tjue år etter en risikosituasjon. Hun sa at prosjektet ønsket å iverksette tilsvarende forskning rettet mot barn og mobilbruk. Hun advarte mot å la barn under 12 år bruke mobiltelefon, og anbefalte at tenåringer holder seg til tekstmeldinger i størst mulig grad.

John Cooke, sjef for den britiske foreningen for mobiloperatører Mobile Operators Association, viste til at Verdens helseorganisasjon (WHO) ikke fraråder barns bruk av mobil. Han anbefalte bekymrede foresatte å sørge for bruk av håndfri og korte samtaler.

WHO hadde i sin tid ansvaret for en stort anlagt undersøkelse, kjent som «Interphone», som skulle kartlegge mulig sammenheng mellom mobilbruk og kreft. Grunnlagsmaterialet ble innhentet i perioden fra 1. september 2000 til sommeren 2004. 12 800 personer i aldersgruppen 30 til 59 år fra 13 land – Australia, Canada, Danmark, Finland, Frankrike, Israel, Italia, Japan, New Zealand, Norge, Sverige, Storbritannia og Tyskland – ble intervjuet. I juni 2005 publiserte WHO de første resultatene fra undersøkelsen (pdf). Siden har det vært tyst.

Fra flere hold er det blitt hevdet at grunnen til at WHO aldri publiserte resultatene av Interphone-undersøkelsen, er at de ville bekreftet en sammenheng mellom mobilbruk og kreft, se artikkelen Ja, man KAN få kreft av å prate i mobil. Interphone-undersøkelsen ser ikke ut til å ha vært noe tema på pressekonferansen som lanserte Cosmos i London.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra