Når callingen piper på hylla i enden av operasjonssalen er det noen som trenger din hjelp. Men pipingen fra søkeren forstyrrer ofte operasjonen, og når man får mulighet til å svare på oppropet er kanskje ikke den som ringte tilgjengelig lengre.
Bedre er det selvfølgelig ikke hvis man sitter i en vanskelig samtale og forklarer en pasient at han har fått kreft eller en annen alvorlig sykdom.
Nå vil forskere ved Nasjonalt senter for telemedisin (NST) jobbe med å redusere dette problemet.
NST-forskere skal lage en telefon-teknologi som gjør at en telefon skal kunne brukes til alt: Som personsøker, som telefonsvarer og som en vanlig telefon. Den teknologien skal lages slik at alt-i-telefoner skal kan brukes sammen med det eldre personsøkerutstyret, som er i bruk på sykehusene i dag.
- Legene skal slippe å gå rundt med et helt stativ av kommunikasjonsmidler i lomma. Isteden skal alt integreres i en enkelt enhet, forteller doktorgradsstipendiat Terje Solvoll videre, til NST.
Ideen er at telefonen sender et signal til en base, som registrerer i hvilken sone telefonen er i. Hvis legen har satt opp telefonen slik at han eller hun ikke skal tilkalles på i for eksempel operasjonsstua eller et pasientrom, så kan den som ringer få lagt igjen en beskjed uten at telefonen piper.
Hvis det er en akuttsituasjon - og legen må kunne nås - så vil den som ringer kunne komme gjennom til legen ved å ikke legge på eller ved å ikke legge igjen beskjed på svareren, men ringe til han eller hun kommer gjennom til legen.
I de tilfeller der legen derimot er tilgjengelig vil systemet slippe samtaler gjennom. Resultatet blir et telefonsystem som automatisk registrerer om legen er tilgjengelig eller ikke - og som oppfører seg deretter.
Legene skal slippe å gå rundt med et helt stativ av kommunikasjonsmidler i lomma. Isteden skal alt integreres i en enkelt enhet Knut Magne Augestad er doktorgradsstipendiat ved NST og har jobbet som lege siden 1996. Med elleve års erfaring i å bære rundt på personsøker på jobben ser han et stort behov for et mer fleksibelt kommunikasjonssystem ved sykehusene.
Prosjektet er finansiert gjennom Verdikt-programmet i Norges forskningsråd og varer fra 2007 til 2011. Utviklingen av systemet blir gjort i samarbeid mellom Nasjonalt senter for telemedisin, Telenor, Ascom, Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU), Universitetet i Tromsø og Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).
(FOTO: Jan Fredrik Frantzen, NST)