Skattelistene brukes til ren underholdning - ikke til å sjekke hvordan skattesystemet fungerer, viser en undersøkelse gjort for Skattebetalerforeningen.
På oppdrag fra Skattebetalerforeningen har Synovate gjort en undersøkelse for å se hvordan skattelistene brukes.
Tallene i undersøkelsen viser at 40 prosent av de spurte har gått aktivt inn og søkt på skattelistene som legges ut på nettet.
- Antall besøkende på nettstedenes skattelister tyder på at dette tallet nok er langt høyere. Det er vel ikke alle som vil innrømme at de kikker naboer og venner «i kortene», sier administrerende direktør i Skattebetalerforeningen, Jon H. Stordrange.
VG kunne onsdag fortelle at det hadde vært foretatt hele 29,4 millioner søk i deres skattelister alene det siste året.
Hele 67 prosent - to av tre - av dem som har satt seg ned og søkt på skattelistene på nett, sier at de gjør det for å tilfredsstille egen nysgjerrighet. I tillegg er det 10 prosent som synes det er «morsomt».
Usle 2 prosent sier at de har brukt skattelistene for å avsløre svart arbeid eller se at skattesystemet virker.
- Åpenhet for å se hvordan skattesystemet fungerer er det viktigste argumentet til tilhengerne av offentliggjøring. Disse tallene bekrefter at skattelistene ikke brukes til dette, men som ren underholdning, tilføyer Stordrange.
Det er yngre menn med høy inntekt som bruker skattelistene mest. Kvinner er i tillegg mer skeptiske til offentliggjøring enn menn.
Hva søker så folk på?
- 61 prosent på nærmeste familie
- -
- 53 prosent på seg selv
- 42 prosent på venner
- 26 prosent på jobbkolleger
- 25 prosent på annen slekt
- 23 prosent på naboer
- -
- 18 prosent på kjendiser
- 6 prosent på politikere
-
Skattebetalerforeningen har startet et opprop mot skattelistene
for å få fjernet det fra nettet. Onsdag formiddag hadde nær 6.000 personer skrevet under på oppropet.
En tidligere undersøkelse gjort av Synovate for Skattebetalerforeningen viste at 46 prosent av de spurte er imot skattelister på nett, mens 32 prosent var for.
Det var i gruppen med lavest inntekt - en husstandsinntekt under 300.000 kroner - at motstanden var størst (49 prosent), mens motstanden var minst i gruppen med en husstandsinntekt over 500.000 kroner.
Les også:
- [15.10.2008] Dette tjente IT-toppene i fjor