EU-kommisjonen planlegger reguleringer for bredbåndsmarkedet i Europa. Men visepresident for kommisjonens digitale agenda, Neelie Kroes, ønsker samtidig å være forsiktig.
I en tale til EU-parlamentet i går fulgte hun opp det hun innledningsvis sa om nettnøytralitet i talen hun holdt for parlamentet i forrige uke.
– For meg er en åpen plattform en som bygger på konkurranse, innovasjon, innsyn og valg. Og det er også det vår forslag ville bygges på, sa Kroes.
– Regulering har betydning. Men mens vi – med rette – regulerer kjemikalier, mat eller leker, har vi i stor grad latt Internett få være intakt. Det er nettopp derfor det har blitt kilden til så mange ideer – fra nettsky til kunnskap basert på «crowd-sourcing», fra «video-on-demand» til virtuelle universiteter. [Dette er] ideer som ingen sentral planlegger noen sinne kunne ha sett for seg eller lagt til rette for i forveien. Ideer som har hatt plass til å vokse, nettopp fordi ingen reguleringsmyndighet har forsøkt å utpeke vinnere eller å kritisere innovasjonen. Dette er en suksess vi bør bygge på, sa Kroes.
Struping og blokkering
Kroes mener det er likevel er problemer ved dagens Internett. I talen viste hun til en europeisk undersøkelse fra 2011 som viser at nettjenester er blokkerte eller degraderte for mange europeiske brukere, ofte uten at de er klar over dette. Dette gjelder omtrent hver femte faste internettforbindelse og omtrent hver tredje bruker av mobilt bredbånd.
– De fleste forbrukerne opplever rikdommen og livligheten ved det fullstendige og ubegrensede Internett, og de ville ikke godta noe mindre. For å være ærlig, med uforfalsket åpenhet, tviler jeg på at mange forbrukere ville kjøpe et slikt begrenset produkt. Jeg tviler på at mange internettleverandører vil levere ett.
– Det er like innlysende for meg at mange europeere forventer beskyttelse mot slike kommersielle taktikker. Og det er nettopp den EU-sikkerheten vi vil tilby. En garanti om tilgang til det fullstendige og åpne Internett, uten blokkering eller struping av konkurrerende tjenester, for enhver europeer, for alle enheter og på hvert eneste nettverk.
– Det er helt klart at dette påvirker forbrukerne, men oppstartsselskaper lider også fordi de ikke vet om deres strålende, nye ideer vil få en rimelig mulighet til å konkurrere i markedet, sa Kroes.
Hun legger dog til at EU ikke vil stille seg i veien for at bredbåndskunder som ønsker garantert kvalitet på for eksempel ende-til-ende-forbindelser for videokonferanser.
– Dersom noen ønsker å betale ekstra for dette, vil ikke EU-regler hindre dette. Det er ikke min jobb å forby folk å kjøpe slike tjenester, eller å hindre noen i å tilby dem.
Kroes kommenterte også måten bredbåndleverandører ofte markedsfører sine tjenester.
– Det er mange europeere som ikke får den hastigheten eller kvaliteten de betaler for. Dette er et grunnleggende prinsipp i andre forbrukermarkeder og bør gjelde internettaksess også, sa Kroes.
– Når alt kommer til alt, når du kjøper en kartong med melk, regner med ikke med at den skal være halvfull. Det samme gjelder 50 megabit Internett.
I så måte er hun på linje med Torstein Olsen, direktør for Post- og teletilsynet, som i går kritiserte den norske bredbåndsbransjen for uryddig markedsføring av tjenestene.
Kroes mener ikke nødvendigvis at det er noe galt med tjenestene, men at leverandørene i stor grad skjuler de mindre fordelaktige detaljene dypt nede i lange og komplekse kontrakter.
– Før du undertegner en internettkontrakt, ønsker du å kjenne til nøkkeldetaljene. Hva er inkludert og ikke, og ikke minst hvilken hastighet du faktisk vil få, sa Kroes.
I leserkommentarene til digi.nos sak om Torstein Olsen i dag, understrekes det at internettaksess en delt ressurs, så noen garanti om topphastighet hele tiden, vil være umulig å gi. Derimot bør man kunne garantere en minimumshastighet og kanskje også en minimums gjennomsnittshastighet.
Les også:
- [12.09.2013] Ett Europa - ett telemarked
- [18.06.2013] EU vil drepe roamingavgiftene i 2014
- [05.06.2013] Raser mot bredbåndsbransjen
- [31.05.2013] Krever avgiftsfri roaming i Europa
- [13.05.2013] Tysk tele-gigant vil strupe nettet
- [10.05.2012] Nederland lovfestet nettnøytralitet