German Klimenko, som for noen uker siden ble utnevnt som Vladimir Putins første internett-rådgiver, har allerede rukket å gjøre seg sterkt bemerket. I et intervju med Bloomberg gjør han det helt klart at han vil gjøre det langt vanskeligere for de amerikanske IT-gigantene å operere i Russland.
Skattlegging
Noe av det han ønsker å gjøre, som øke skattleggingen av de amerikanske selskapenes inntekter i Russland, er ikke så kontroversielt sett med europeiske øyne. Det er flere europeiske land som ønsker å gjøre det samme.
– Vi avler kua og de melker den, sier Klimenko.
Nå skal det nevnes av Klimenko ikke akkurat er en nøytral aktør. Ifølge Moscow Times eier han blant annet bloggplattformen LiveInternet og tjenesten Mediametrics.ru, en plattform for overvåkning av sosiale medier. Dessuten skal han inntil nylig vært på eiersiden av fildelingstjenesten Torrnado.ru og mener angivelig at det er unødvendig å plage folk med spørsmål om opphavsrett når det er vanskelige, økonomiske tider.
Spionasje
Men Klimenko er ikke skeptisk til de amerikanske selskapene bare av økonomiske årsaker. Han mener at de også spiller rollen som spionverktøy for de amerikanske myndighetene.
I intervjuet med Bloomberg trekker han fra Google, som kan spore alt mulig, svarer på 32 000 forespørsler fra amerikanske politimyndigheter i året, mens de ikke vil svare på én eneste fra Russland.
Googles egne tall fra første halvår i fjor viser at selskapet utleverer data i forbindelse med en langt høyere andel av forespørslene fra USA enn fra Russland. Men selskapet oppgir at det ikke har avvist alle forespørslene fra Russland, bare 95 prosent.
Dette er gjelder dog forespørsler som i utgangspunktet er knyttet til vanlig kriminalitet. Disse tallene omfatter ikke amerikanske forespørsler knyttet til FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) og nasjonale sikkerhetsbrev, som Google oppgir separat.
Det er trolig ingen andre land enn USA som kan kreve slik utlevering fra amerikanske selskaper, uten å gå via amerikanske myndigheter. Men mye tyder på at Storbritannia kan få slik tilgang.
– Vi er nødt til å anse dette som en slags potensiell trussel mot vår nasjonale sikkerhet, sier Klimenko i intervjuet, hvor det understrekes at han sjekker e-posten i Gmail på sin MacBook.
Windows
Han sier videre at Microsoft, Google og andre amerikanske selskaper som har støttet sanksjonene etter Russlands annektering av Krim-halvøya, har nådd et nådd et punkt hvor det ikke er noen vei tilbake.
Ifølge Bloomberg sier Klimenko at et resultat av dette er at det nå er uunngåelig at Russlands statlige nettverk kommer til å skifte fra Windows til et åpen kildekode-system basert på Linux. 22 000 kommunale myndigheter skal være klare til å gjøre dette umiddelbart.
– Det er som en kone som ser sin mann med en annen kvinne. Han sverge etterpå, men tilliten er tapt, sier Klimenko.
- Anmeldt i Russland: Økende personvern-press mot Windows 10
Brannmur
Han tar også til orde for å begrense russernes tilgang til ikke-russiske internettbaserte tjenester.
– Måten det er gjort på i Nord-Korea eller Kina med deres brannmur, vil trolig ikke passe oss. Men det er bare et spørsmål om tid. Det vil ikke være fatalt om Google forlater Russland. Yandex og Mail.ru har tilsvarende teknologier, avslutter han.