I statsbudsjettet for 2020 foreslår regjeringen å øke det årlige budsjettet til Nasjonalbiblioteket med 87 millioner kroner. Dette skal brukes til å øke digitaliseringsarbeidet av kulturarven, et arbeid som i stor grad foregår i Mo i Rana.
70 nye stillinger
Med de ferske midlene kan Nasjonalbiblioteket etablere 70 nye arbeidsplasser og dermed ikke bare digitalisere egen samling raskere, men også ha som mål å gjøre hele den norske kulturarven digitalt tilgjengelig.
Som digi.no har skrevet (Digi ekstra), har Nasjonalbiblioteket allerede digitalisert en mengde bøker, aviser og annet innhold, men det er fortsatt mye materiale i samlingen som ennå ikke finnes i digital utgave.
– Dette er den største nasjonale satsingen på digitalisering av kulturarv som vi er kjent med i verden. Vi gleder oss stort til å sette i gang, sier nasjonalbibliotekar Aslak Sira Myhre i en pressemelding.
Digitalisering: Mer styring fra toppen er feil svar
– Dette er et stort arbeid som det vil ta en generasjon å utføre, men det er den mest framtidsrettede investeringen jeg kan tenke meg, sier Myhre.
Demokratisk rettighet
Det er Kulturdepartementet som bevilger pengene.
– Tilgang til kulturarven er en demokratisk rettighet. Alle skal derfor ha enkel tilgang til den felles kulturarven, og mest mulig kulturarvmateriale må bevares og gjøres tilgjengelig for framtiden, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande i en pressemelding.
– Regjeringens omfattende satsing på digitalisering ved Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana bidrar til dette, fortsetter hun.
I tillegg til Nasjonalbibliotekets egen samling, skal papirmateriale, fotografi, film og lydopptak fra arkivinstitusjoner og museum over hele landet digitaliseres.
Digitalt utenforskap er en utfordring vi må ta på alvor
Ifølge Kulturdepartementet kommer de 70 nye arbeidsplassene i Mo i Rana som en følge av at NRKs lisensavdeling i samme by blir nedlagt.