Han ga opp å finne et parti hvor han selv kunne «føle seg hjemme». Så da måtte han starte et selv. Ett som tok inn over seg den nye digitale virkeligheten i samfunnet.
Hvem er egentlig Geir Aaslid, nyvalgt «kaptein» i foreningen Piratene, hvis eneste tokt blir å sjøsette Piratpartiet her til lands?
Her kan du lese foreningens stiftelsesdokument (pdf).
- Jeg har jobbet i underholdningsbransjen i mange år og er gründer, sier den blodferske Pirat-lederen til digi.no.
En klassisk understatement. Aaslid er serieentreprenør. Han har lang fartstid med oppstart av selskaper som har drevet med blant annet musikk, tegneserier, bøker og dataspill. Piratpartiet blir «den 13. greia jeg har vært med på å starte opp», som han sier.
- Jeg ser for meg at alt av underholdning vil være digitalt i løpet av 10-15 år. Da trenger vi en politikk som er tilpasset fremtidens Norge. Jeg brenner også for ytringsfrihet, som sammen med pressefriheten har blitt en floskel i andre partier.
Kanskje er det derfor «Digital revolusjon» er blant partiets slagord.
Aaslid viser til det omstridte datalagringsdirektivet og de foreslåtte ACTA-lovene i EU, som eksempler på «organiserte kampanjer for å redusere den friheten du har på Internett». De virker ikke, mener han.
- Når du ser det som skjedde på Utøya i fjor, så viser det at vi ikke trenger mer overvåkning av det store flertallet av innbyggerne. Vi trenger et politi som gjør jobben sin, sier han.
Mangler 4.500 underskrifter
For å lykkes med målet om å stable et politisk parti på beina, og stille lister til stortingsvalget, må Aaslid og de andre ildsjelene samle inn 5.000 underskrifter før nyttår.
- Vi startet å samle inn for to uker siden her i Oslo-området og har nå kommet opp i 500 underskrifter. Vi er tre personer som har samlet inn dette, og det blir tøft i lengden.
Han håper derfor å få vervet flere ildsjeler når Piratene arrangerer offisielt kickoff-møte på Blindern i kveld, og senere i flere norske byer.
- Hva vil det si å være «pirat» for deg?
- Verdiene jeg legger i ordet er at man jobber for breddedemokrati, for fri ikke-kommersiell fildeling og frihet fra overvåkning. Mange kicker på begrepet, men det er bare et sekkenavn for en internasjonal bevegelse.
Piratpartiet ble grunnlagt i Sverige i 2006 av Richard Falkvinge, og er siden blitt etablert i et titalls land.
Én norsk representant
Allerede før Piratpartiet har skaffet nok underskrifter til å stille til valg i Norge, og før partiet formelt er stiftet, har de sikret seg litt politisk representasjon.
- Vi har fått en kommunestyrerepresentant i Vegard Solheim fra Naustdal kommune, sier Geir Aaslid.
Solheim ble valgt inn på listen til Arbeiderpartiet, men innså etter hvert at han ikke kunne stå for deres program, blant annet var partiets standpunkt om datalagringsdirektivet for vond å svelge. Han hoppet derfor over til piratene.
Piratpartiets kjerneprogram består av 11 korte punkter, som oppsummerer de viktigste sakene de ønsker å kjempe for ved Stortingsvalget neste år.
Les også:
- [26.05.2014] Piratpartiet måtte gå planken
- [04.10.2013] Piratpartiet tar grep
- [17.12.2012] Nådde målet
- [27.11.2012] – Kan du hjelpe Piratpartiet?
- [27.08.2012] Piratene trenger din hjelp
- [24.08.2012] Derfor er Håkon Wium Lie «pirat»
- [13.06.2012] Levner piratene små sjanser
- [13.06.2012] Piratene vil innta Stortinget
- [30.04.2009] Økt oppslutning om Piratpartiet