IT-bransjen forventer enorme inntekter når avanserte målesystemer (AMS) skal implementeres for kraftbransjen. Alle husstander skal innen første januar 2017 ha installert en smart strømmåler med toveiskommunikasjon som registrerer strømforbruket fortløpende.
I forbindelse med dette må også kraftselskapene ha nye IT-systemer som kan håndtere den nye teknologien.
Største endring siden dereguleringen
– Beregninger vi har gjort sammen med aktører i bransjen ligger på en ramme på cirka 10 milliarder kroner kun i IKT-investeringer, sier direktør for næringsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen til digi-no. –Dette inkluderer alt fra installasjon til utvikling av nye systemer.
Syversen sier at dette er den største endringen som energinæringen i Norge går igjennom siden dereguleringen og dermed en enorm mulighet for IT-næringen. Som følge av innføringen av AMS vil nettselskapene endre både kundesystemer, målesystemer, fakturasystemer, og overvåkingssystemer.
Vil ha felles IT
Nyhetsbyrået Montel, som dekker kraftmarkedet, skriver imidlertid at Statnett nå er pålagt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) om å utrede og utvikle et felles system for AMS, som kan brukes av alle nettselskapene.
NVE støtter seg på en analyse fra Devoteam daVinci og Thema Energy som peker på at en felles løsning vil gi større nyttevirkninger enn ved dagens desentraliserte struktur, melder Montel. Det er over 150 nettselskaper i Norge og halvparten av disse har under 6 000 kunder. Store investeringer for disse mindre nettselskapene vil kunne bli vanskelig.
Statnett skal innen første halvår 2012 være klar med utredningen.
Last ned brevet i sin helhet her (pdf).
For IT-bransjen vil dette ha stor betydning. Flere aktører, som Tieto og Logica, satser tungt på å komme seg inn i dette markedet og bransjen øyner muligheten for betydelige kontrakter. At Statnett vil få rollen med å etablere et felles system gjør også konkurransen leverandørene mellom hard. Enn så lenge er det imidlertid mye som er ukjent.
IKT-Norge forteller til digi.no at de nå vil inn i prosessen til Statnett.
– Vi vil ta kontakt med Olje- og energidepartementet, direktoratet og Statnett for å sikre at IT-bransjens innspill kommer med, sier Syversen til digi.no.
Les også:
- [06.10.2011] Ice.net vil ordne fjernmåling i bygdenorge
- [03.03.2009] IP-nett til 10 milliarder