Økt konkurranse om programvare i offentlig sektor. Det er målet for arbeids- og administrasjonsminister Victor D. Norman, som har besluttet å ikke tegne ny Select 5.0-avtale med Microsoft Norge gjennom Forvaltningsnettsamarbeidet.
Skrittet er ment å fremme bruken av åpen kildekode i forvaltningen, noe også EU-kommisjonen mer enn hintet om i en fersk rapport.
Les også
Gjennom Forvaltningsnettsamarbeidet har alle statlige, fylkeskommunale og kommunale etater fram til 30. november 2002 en Select 5.0-avtale med Microsoft Norge. Avtalen gir de offentlige etatene muligheten til å handle Microsoft programvare til rabatterte priser, skriver departementet i en pressemelding. Denne avtalen vil altså ikke bli fornyet.
I statlig forvaltning er bruken av Microsoft programvare svært utbredt, og for enkelte produktområder er det en tilnærmet monopolsituasjon med
markedsandeler opp mot 95 prosent.
- Bruken av åpen kildekode, blant annet Linux, vil kunne fremme konkurransen og redusere en uønsket segmentering i deler av IKT-markedet. For å bidra til å gjøre programvare basert på åpen kildekode til et reelt alternativ for offentlige etater, vil det derfor ikke bli inngått noen ny Select 5.0-avtale med Microsoft Norge gjennom Forvaltningsnettsamarbeidet, sier statsråd Norman i en pressemelding.
I IKT-strategien for offentlig sektor, som skal framlegges til høsten, vil en komme med tiltak som ytterligere vil bidra til å øke bruken av åpen
kildekode i offentlige etater. I begynnelsen av juni i år ble det kjent at Tyskland skal kjøpe en hel haug SuSE-Linuxmaskiner fra IBM til bruk i offentlig sektor.
En av grunnene var, ifølge BBC, sikkerhet.
Ifølge seniorrådgiver Kai-Ove Nauen i AAD, er det ikke snakk om så store endringer, og alt håp om å lage overskrifter som "Linux på Bondeviks maskin" blir raskt punktert. Det er fortsatt opp til statlige og kommunale etater å gjøre avtaler selv, men denne ukens utspill vil i alle fall starte en diskusjon der open source-programvare i alle ledd av forvaltningen blir et hett tema.