Til tross for to betydelig skandalesaker i fjor på e-post-snoking hos Vinmonopolet og Redningsselskapet, er det fortsatt stor uvitenhet på hvilke retningslinjer som faktisk gjelder blant ansatte og ledere.
En undersøkelse gjort av MMI på oppdrag fra Norges Ingeniørorganisasjon (NITO) mot 800 bedrifter, avdekker at 63 prosent av bedriftene ikke har retningslinjer for e-post og Internettbruk.
Dette har fått Datatilsynet til å reagere, og som varsler at det vil komme statlige regler for ansattes private e-poster.
Datatilsynet, Justisdepartementet og Fornyings- og administrasjonsdepartementet skal nå lage et utkast som om kort tid kommer ut til høring.
Les også:
- [21.04.2006] Vil se på sjefens rett til innsyn i e-post
- [22.12.2005] En av ti IT-sjefer leser ansattes e-post
- [16.12.2005] Bazar kan bli anmeldt for e-post overvåking
- [19.10.2005] Datatilsynet anmelder Vinmonopolet for søk
- [16.06.2005] Raser mot e-post innsyn
For e-post-snoking er utbredt, og det er slett ikke bare toppledelsen i Redningsselskapet og Vinmonopolet som bryter seg inn i ansattes datamaskiner.
En tidligere undersøkelse gjort av NITO ved nyttår, viste at en av fem IT-sjefer i norske bedrifter får beskjed om å gi bedriftsledelsen innsyn i de ansattes private e-poster og filer. Halvparten valgte å gi sjefen innsyn, skriver Aftenposten.
Datatilsynet mener at det er avgjørende at de ansatte selv er med i prosessen når ledelsen ønsker innsyn. Hvis ikke, er innsynet ulovlig.
Konsekvensene kan nemlig være store for de ansatte, og det kan i flere tilfeller være vanskelig å trekke en klar grense mellom privat- og arbeidsrelatert bruk av e-post og Internett.
Blant annet har ansatte fått sparken for å ha lastet ned store mengder musikk i arbeidstiden.