JUSS OG SAMFUNN

Vil integrere flyktninger med teknologi

Kreative studenter «brainstormet» i ett døgn.

15. okt. 2015 - 07:36

Flyktningspørsmålet er på manges lepper om dagen, da situasjonen byr på mange utfordringer med tanke på integrering, opplæring, forklaringer av dagligdagse gjøremål eller sosiale spørsmål.

Mange ønsker å bidra, og engasjementet har vært stort i mange samfunnslag – det er det ingen tvil om. Også teknologimiljøet har tatt et tak, og da i hovedsak via et prosjekt startet av den anerkjente og profilerte Mike Butcher, som blant annet er redaktør for nettstedet TechCrunch.

Butcher satte nylig i gang en såkalt «hackaton» i London, der mennesker med teknologisk og kreativ kompetanse satt i over ett døgn og utvekslet ideer om hvordan man kan bruke teknologi for å hjelpe flyktningene. TechFugees, som hackatonet kalles, ble en umiddelbar suksess, og bare en liten uke senere ble noe tilsvarende arrangert i Oslo. Med Mike Butcher som gjest.

Kreativ samling

Arrangementet foregikk i lokalene til det kreative kontorfelleskapet 657 i Oslo, og involverte både ingeniører, oppstarter og entreprenører sammen med studenter fra flere kreative skoler (Westerdals, Markedshøyskolen, Norges Kreative Høyskole og Emergence School of Leadership). Målet var å bruke ett døgn, praktisk talt uten søvn, for å komme med ideer om hvordan teknologi kan brukes til å fremme bedre integrering av nyankomne flyktninger.

Les også: Nå begynner det snart å skje noe med Tekno-Tøyen

Da digi.no besøkte hackatonet, hadde deltakerne vært i sving i nesten 24 timer, og de var tydelig preget av det – men det som var enda mer tydelig var den store entusiasmen. De fleste hadde ikke jobbet sammen før, mange kjente ikke hverandre fra før heller.

Ildsjelen Ida Faldbakken er en av initiativtakerne bak den norske utgaven av TechFugees.

– TechFugees er et initiativ som ble satt i gang for tre uker siden av Mike Butcher. Han tenkte på hva teknologibransjen kan bidra med, og han ville bruke sin stilling til å samle sammen en 48 timers hackaton. Og i løpet av ukene siden har det fått massiv oppmerksomhet. Jeg så dette, og prøvde å få med Oslo i løpet av Oslo Innovation Week, og sette sammen et hackaton. Det var ikke så lett å få med folk, men Laila (Azhar, daglig leder i Ut Studentbyrå, journ. anm.) tok den ballen. I løpet av ti dager har hun engasjert en gjeng med studenter som kommer fra en rekke skoler.

Hvem tok initiativet, var det dere eller kom det fra Mike Butcher?

– Vi tok bare konseptet og ble inspirert av det. Dette er det første stedet utenfor London. Mike Butcher valgte å komme hit på grunn av det initiativet. De kommer også til å gjøre hackatoner i Istanbul, New York og Berlin, forteller Faldbakken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Da euroen kom til Trondheim
Da euroen kom til Trondheim

Daglig leder for Ut Studentbyrå, Laila-Josefin Azhar, hentet inn Mike Butcher til Norge, og stod for gjennomføringen av hackatonet.
Daglig leder for Ut Studentbyrå, Laila-Josefin Azhar, hentet inn Mike Butcher til Norge, og stod for gjennomføringen av hackatonet. Bilde: Thomas Marynowski
 

– Innfallsvinklene er forskjellige de ulike stedene, presiserer hun. – Den i London var veldig fokusert på behovene her og nå i flyktningsituasjonen, mens Laila og Ut Studentbyrå har sett på fire andre temaer.

– Ja, vi har gått mye på det sosiale aspektet med å integrere flyktningene i Norge, vi har tatt boligsituasjonen, og det inkluderer også jobb, så er det språk, og hvordan lære det mest mulig effektivt, sier Laila Azhar.

– Det er fire team som jobber med hvert sitt tema. Det er fire studenter per gruppe og de har hatt mentorer inn i hver gruppe. De har veiledet dem gjennom hele prosessen.

Konsepter og apper

– Flyktningene kommer til Norge uansett, oppgaven er hvordan de kan integreres best mulig. Det var veldig naturlig å ta den delen – og teknologi er en del av vår hverdag, sier Azhar.

–  Det er viktig å kunne bruke de verktøyene man har til å bidra til å løse verdensproblemer. Den tilnærmingen ligger i TechFugees. Kanskje er en av de løsningene vi kommer med helt super, kanskje det ikke blir noen, men det er viktig å sette i gang de prosessene og sette i gang bevisstgjøringen. Det vart også naturlig å legge det under Oslo Innovation Week, påpeker Ida Faldbakken.

Hvilke teknologiske løsninger snakker vi om?

– Akkurat nå er det konsepter. Noen lager allerede plattformer. Det er både nettsider, som også skal bli en app, andre har mer digital kommunikasjon som strategi, så det er forskjellige ideer. Det vi sa er «Her er tema, bruk teknologi til å finne en løsning». Det de gjør er helt opp til dem. Hva de har produsert er basert på egen fantasi og kreativitet, sier Laila Azhar.

– Det handler om å løfte ideer og finne innfallsvinkler til ideene og se etter løsninger. Mike skrev på en tavle i går det som dukket opp i London. Og da kan man bygge videre på det her i Oslo. Det kan hende at det er noe som skapes her som tas opp på hackatonet i Istanbul. Det er nesten litt «åpen kilde», forteller Ida Faldbakken, og sier at en lærdom er for eksempel å la teamene i de forskjellige land også kommunisere bedre med hverandre og utveksle erfaringer.

– Et lite stikk til bransjen er at de er ikke med, de klarte ikke å kaste seg rundt fort nok, men studentene gjorde det. Mike er en tungvekter og får med seg mange, men vi har en litt annen situasjon her i Oslo. Men neste gang vi gjør noe sånt, håper jeg at tyngre aktører er også med, konkluderer Faldbakken.

Studentene sitter altså sammen i grupper på fire, og digi.no fikk også anledning til å finne ut av detaljene i deres prosjekter. Deltakerne vi snakket med hadde variert bakgrunn – app-utvikling, art direction, kreativ markedskommunikasjon og statsvitenskap er noe av det mest relevante. Dette er en styrke, mener Tilde, som er prosjektleder for en av gruppene:

– Det er ingen tvil om at ulike bakgrunner skaper nye ideer, men skaper også ulike skiller i gruppen. Man er villig til å stille spørsmål og forstå hverandre. Nå er vi fast investert i dette prosjektet, og da tar folk seg tiden til å stille de kritiske spørsmålene. Man vil ha eierskap over prosjekter.

– Problemstillingen er hvordan skal man lære flykninger språk gjennom teknologi. Det er mye forskjellig man kan bruke, så vi har prøvd å få litt innsikt og gjøre litt research. Prøvd å finne viktige punkter å forholde seg til, sier Simen, som også jobber som eventkoordinator.

Les også: Her jakter IT-bransjen kreative talenter

– Det første vi var innom var en app som visker bort språkbarrierer, i form av direkte oversetting man kan bruke i det dagligdagse. Det ville vært det første middelet man fikk for å kunne dekke umiddelbare behov og forholde seg til vaner. Hvis man ikke kan språket, men må kjøpe ting man har behov for, kan man gjøre det via denne appen. Det som er viktig er at vi bruker «gamification» (spillifisering) av konkrete midler som fremmer effektiviteten av å lære språk. Som gjør det til en morsom greie. Det ender forhåpentligvis med til at man lærer raskere enn man ville gjort med vanlige kurs. Ideelt kan man kanskje halvere tiden man bruker på å lære seg å snakke flytende.

Alle kan bidra

– Det er tre kanaler vi jobber med, Den ene er appen, den andre er det vi kaller datadonasjon, og det tredje er «kinect movement». Datadonasjonen handler om hvordan man skal kunne bruke appen – man har kanskje internett på mottakene, men hva skjer når man går utenfor og har kanskje ikke penger til datatrafikk. Hver eneste nordmann kan for eksempel donere resterende data man har igjen på slutten av måneden, som flyktningene kan benytte seg av i forbindelse med appen.

En app som kan hjelpe flyktninger å lære seg språket via oversettelser og gamification er blant konseptene som ble utviklet.
En app som kan hjelpe flyktninger å lære seg språket via oversettelser og gamification er blant konseptene som ble utviklet. Bilde: Thomas Marynowski
 

– «Kinect movement» er en slags samtalesimulator, der vi tenker at man kan bruke det man lærer i appen til å prøve ut scenarioer hjemme i stuen. Man kan for eksempel simulere et jobbintervju, eller hvordan dra på fotballkamp. Systemet kan skjønne hvis vedkommende sier noe feil, og komme opp med relevante forslag til hva de kanskje mener, forteller studentene.

Mye av poenget er at konseptet kan brukes over hele verden, og ikke bare i relasjon til flyktninger. Ved å bake inn Google Voice API-et for talegjenkjenning kan løsningen også ha andre bruksområder, for eksempel hos bedrifter.

– Vi bruker dagens teknologi fordi det haster, men vi tar også hensyn til hvordan samfunnet og teknologi vil utvikle seg i fremtiden. Alt dette handler om å engasjere mennesker og vi må benytte den ressursen, avslutter Tilde.

Selv om digi.no ikke fikk anledning til å treffe Mike Butcher under selve arrangementet, fikk vi i etterkant tilsendt en uttalelse.

– Jeg ble mektig imponert (han skriver «I was blown away») av den kreative tenkemåten til deltakerne i Oslo TechFugees Hackathon. Dette var det første hackatonet utenfor London, og ideene rundt problemene flyktningene må hanskes med ble virkelig flyttet fremover. Dette handlet mye mer om å integrere flyktningene inn i det norske samfunnet, og mange av ideene kunne blitt implementert i morgen, skriver Butcher i en epost til digi.no.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra