JUSS OG SAMFUNN

Vil nekte tildeling av nye IP-adresser til land som stenger internettilgangen

AFRINIC-medlemmer mener at det har vært nok virkningsløse resolusjoner.

IP-adresser, i alle fall IPv4-adresser, er en ettertraktet og begrenset ressurs. Nå foreslås det at de bli brukt som pressmiddel mot afrikanske land som i perioder stenger den generelle internettilgangen for innbyggerne.
IP-adresser, i alle fall IPv4-adresser, er en ettertraktet og begrenset ressurs. Nå foreslås det at de bli brukt som pressmiddel mot afrikanske land som i perioder stenger den generelle internettilgangen for innbyggerne. Bilde: digi.no
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. apr. 2017 - 13:09

En rekke land har de siste årene i kortere eller lengre perioder stengt innbyggernes til gang til internett, blant annet for å hindre at informasjon om regimekritiske hendelser blir kjent. Første gang dette skjedde for alle innbyggerne i et helt land, skal ha vært i Egypt i januar 2011, som følge av opptøyene i landet. Alle internettforbindelsene til Egypt ble stengt samtidig, etter ordre fra landets daværende myndigheter. 

I ettertid har det skjedd flere ganger i andre land. Blant annet skal Irak ha stengt internettilgangen til hele landet noen timer flere dager på rad i mai i fjor. Begrunnelsen skal ha vært å hindre eksamensjuks. Og ifølge denne protestsiden, har internettilgangen til hele eller deler av India allerede blitt stengt 14 ganger til nå i år. 

I fjor sommer vedtok FN en resolusjon som blant annet entydig fordømmer tiltak som med forsett hindrer tilgangen til eller formidlingen av informasjon. Norge var blant landene som stod bak resolusjonsforslaget, som møtte motstand fra land som Russland, Kina, India, Kenya og Saudi-Arabia. 

Bakgrunn: Egypt tatt av nettet

Sanksjoner

Nå har det ifølge The Register dukket opp et interessant forslag som kanskje vil veie tyngre enn en FN-resolusjon. AFRINIC, det regionale registeret som forvalter IP-adressene som er tildelt Afrika, skal under en samling i Kenya i slutten av mai vurdere et forslag som innebærer at land hvor myndighetene beordrer generell stenging av internett, vil bli nektet muligheten til å få tildelt nye IP-adresser i tolv måneder etter at stengingen har tatt slutt. 

Dersom slik stenging blir gjort i tre eller flere ganger i løpet av en tiårsperiode, vil ikke det aktuelle landet få tildelt nye IP-adresser de fem neste årene.

Ifølge forslaget vil det også anses som en stenging dersom det kan bevises at det har skjedd et forsøkt på å hindre tilgangen til internett for et segment av befolkningen, uavhengig om forsøket har lykkes eller ikke, og uavhengig av tilbyder eller aksessmedium.

Ifølge forslaget har slike stenginger ikke bare rammet de aktuelle landenes innbyggere, men også vært til økonomisk skade.

Forslaget berører i utgangspunktet ikke sensurering av innhold som ikke er tillatt innenfor det enkelte landets lovgivning.

Les også: – Kyberangrep er billig sensur

Ber om handling

Ifølge The Register er forslaget forfattet av blant annet Andrew Alston, teknologidirektøren hos den store, pan-afrikanske internettleverandøren Liquid Telecommunications, og Fiona Asonga, administrerende direktør for Telecommunications Service Providers Association of Kenya (TESPOK).

– Selv om forfatterne av denne policyen erkjenner at det som foreslås er drakonisk i sin natur, mener vi at tiden for handling har kommet, framfor vage uttalelser som har demonstrert liten eller ingen effekt, skriver forfatterne.

Det er langt fra sikkert at forslaget blir vedtatt. Prosessen for behandling av slike forslag er ganske omfattende, men til syvende og sist er det styret i AFRINIC som skal ratifisere forslaget.

Les også: Beijing med nytt sensur-påfunn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.